Financial Times: Ципрас е готов да приеме условията на кредиторите

Financial Times: Ципрас е готов да приеме условията на кредиторите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Алексис Ципрас ще приеме условията на кредиторите, които са обсъждани този уикенд, но с незначителни промени, според писмо на гръцкия премиер, изпратено късно във вторник вечер, съобщи кореспондентът на Financial Times Питър Шпигел.

Писмото е изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Въпреки че спасителната програма изтече тази нощ и това означава, че удължаването й не е на масата за преговори, новото писмо на Ципрас може да послужи като основа за нов, трети пакет през идните дни, пише Financial Times.

В писмото си Ципрас казва, че Атина ще приеме всички реформи в системата на ДДС с едно изключение: ще се запази специалната 30-процентова отстъпка от ДДС на гръцките острови, много от които са отдалечени и доставките до тях са трудни.

Относно пенсионната реформа, премиерът иска поетапното увеличение на пенсионната възраст до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага. Ципрас иска специалните надбавки за най-бедните пенсионери да бъдат премахнати с по-бавен темп от този, предложен от кредиторите.

Според Питър Шпигел именно заради това ново предложение от Ципрас е била отложена и срещата на еврогрупата. 

"Гръцката република е готова да приеме това споразумение със следните поправки, допълнения или уточнения, като част от удължаване на изтичащата програма и от ново (трето) споразумение за кредит, за което днес беше отправено искане", пише в текста.

Еврогрупата отложи с няколко часа планирания за днес видеоконферентен разговор, на който ще обсъди новите предложения на Гърция за излизане от кризата. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум в Туитър.

„По молба на няколко министри днешната телеконференция на Еврогрупата ще започне в 17:30 часа (18:30 часа българско време)”, се посочва в съобщение от говорителя на Дейселблум.

Първоначално бе планирано дискусията да започне в 11:30 часа (12:30 часа българско време).

#Ципрас #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници