Нови икономии ще предизвикат безредици в Гърция, смята експерт на ООН

Нови икономии ще предизвикат безредици в Гърция, смята експерт на ООН
A A+ A++ A

Гърция не може да приеме повече мерки за строги икономии, тъй като това ще предизвика социални безредици и ще намали шансовете за икономическо възстановяване - това предупреди Хуан Пабло Бохославски, независим експерт за чуждестранни дългове към ООН, цитиран от агенция Ройтерс.

Според него гръцките кредитори от Европейския съюз е трябвало да обърнат повече внимание на това какво казва международното право по въпросите на дълга.

"Оставам с впечатлението, че ЕС е забравил, че международното право за човешките права играе важна роля във финансите. Международната общност придава голяма важност на вътрешните връзки между човешките права и финансите", каза той по време на посещение в Китай.

"Посланието тук е, че ако участниците в гръцката трагедия бяха обръщали повече внимание на това какво казват законите за човешките права, всичко щеше да е по-лесно, за гръцкото население най-вече", допълни Бохославски.

Според него резултатите от неделния референдум, на който повече от 61% отхвърлиха новите мерки на кредиторите, показват ясно посланието на народа – без повече мерки за съкращения. Той допълни още, че "ако погледнете към данните, мерките за съкращения всъщност не са помогнали особено много за възстановяването на държавата".

Междувременно министрите от еврогрупата заявиха, че очакват нови предложения за реформи от правителството в Атина по време на срещата си във вторник.

Това се казва в тяхно изявление, ден след като Гърция отхвърли на референдум предложенията на кредиторите за реформи в замяна на нови средства за страната.

"Еврогрупата ще обсъди ситуацията след референдума в Гърция, който се проведе на 5 юли 2015 г. Министрите очакват ново предложение от гръцките власти", се казва в изявлението на еврогрупата.

Бъдещето на Гърция като член на еврозоната е в ръцете на Атина, заяви днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

"Гърция е в еврозоната. Тя е член на еврозоната. От нея зависи да остане във валутния съюз", каза говорителят. Германия е готова да преговаря с Гърция, но това зависи от новите предложения за реформи, които Атина ще направи, отбеляза той. "Вратата остава отворена", допълни Зайберт.

#Гърция #икономии #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници