Борисов пред ТАСС: Отношенията ни с Русия се менят заради глобалните промени

Борисов пред ТАСС: Отношенията ни с Русия се менят заради глобалните промени
A A+ A++ A

"Моля се на Господ големите началници да се разберат по-скоро и санкциите да бъдат отменени. България прави всичко възможно, за да възстанови отношенията с Русия", казва премиерът Бойко Борисов в интервю за ТАСС. В бележка руската агенция пояснява, че под "началници" се разбират лидерите на ЕС и САЩ.

Българо-руските отношения имат отколешни традиции и от влошаването им ние понасяме загуби, е цитиран да казва Борисов пред Михаил Гусман, зам.-генерален директор на ТАСС. Той се надява санкциите срещу Русия да бъдат отменени скоро.

"Сега е време за санкции. От една страна са санкциите срещу Русия, от друга - контра санкциите на Русия срещу ЕС. От тази ситуация губят всички. Санкциите не могат да донесат нищо добро на нито една държава", казва Борисов и признава, че България като лоялен член на ЕС и НАТО поддържа санкциите, но губи много.

"Значителна част от туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова понасяме големи щети. Разбира се, тази ситуация в голяма степен изнервя и властта в Москва. И не е случайно, че Путин се изказа остро срещу България. Сигурен съм, че той имаше причина за това. Ние се оказахме без вина виновни, без да искаме, нито и имаме цел отношенията между България и Русия да охладнеят".

По думите му, между двете държави има две нива на взаимоотношения - исторически, които не се влияят от външно влияние, и политически, които зависят от конюнктурата на днешния ден. "Историческите връзки не зависят от политиците, дружбата и чувството за признателност на българския народ към руския народ са още от Освободителната война", подчертава Борисов.

"Ние сме православни, нашите религии и църкви са близки, имат много добри връзки", казва премиерът. Що се отнася до политическите отношения, те се "менят заради глобалните промени".

"Преди 25 години заедно бяхме в СИВ, във Варшавския договор, сега сме в Южния фланг на НАТО. За няколко десетилетия се случиха съществени промени, и сега ние сме в ЕС. България е и член на НАТО и на наша територия провеждаме с партньорите съвместни учения. Всичко това, разбира се, влияе на двустранните политически отношения.

"Надявам се отношенията да се нормализират", отбелязва Борисов. Той обръща внимание, че наскоро в Москва беше министърът на икономиката Божидар Лукарски, а министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на енергетиката Теменужка Петрова участваха в Санкт-Петербургския форум. Българският премиер смята, че двустранното сътрудничество в туризма, търговията и селското стопанство имат голям потенциал, заключва ТАСС.

#Бойко Борисов #ТАСС #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници