Над 27% от POS терминалите в България са безконтактни

Над 27% от POS терминалите в България са безконтактни
A A+ A++ A

Безконтактните разплащания продължават да се увеличават и само за последните 12 месеца в Европа са направени повече от 1 милиарда такива трансакции, показват най-новите данни на Visa Европа. Великобритания е начело с 49,6 млн. издадени безконтактни карти и 410 хил. терминала с тази технология, а след това са Франция (20,3 млн. карти, 405 хил. терминала), Полша (14,5 млн. карти, 354 хил. терминала) и Испания (11,5 млн. карти и 593 хил. терминала).

Само през март картодържателите на Visa са похарчили 1,6 млрд. eвро, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. За това време трите държави с регистрирани най-много трансакции са Великобритания с 52,6 млн., Полша с 49,7 млн. и Чехия с 13,9 млн. Като цяло потребителите с безконтактни карти Visa в Европа вече са 131 милиона, а на тяхно разположение са над 2,6 милиона безконтактни терминали. До 2020 г. всички терминали на Visa в Европа ще приемат такива разплащания.

В България миграцията на инфраструктурата към безконтактни терминали продължава и към края на май тази година те са 27% от общия брой POS терминали. От 1 януари следващата година всички нови терминали, които инсталират българските банки, задължително ще са безконтактни, което допълнително ще разшири обхвата на безконтактната технология. Лимитът за плащания в България с безконтактна карта без въвеждане на ПИН е 25 лв., а при по-големи суми трябва да се вкара и ПИН.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници