Доставките на компютри през второто тримесечие са намалели с 9,5%

Доставките на компютри през второто тримесечие са намалели с 9,5%
A A+ A++ A

Според данни на агенция Gartner през второто тримесечие на годината доставките на компютри са спаднали с 9,5% на годишна база. Общо доставените устройства са 68,4 милиона броя, а очакванията за цялата 2015 г. са те да спаднат с 4,4%. Причините, които от агенцията посочват за тази промяна, са временни и очакванията са, че през 2016 г. пазарът ще се завърне към бавен и стабилен растеж. Едната причина е цената на долара, а другата е свързана с миналата година, когато имаше значителни продажби заради края на поддръжката за Windows XP, но след това не е имало фактори, които да повлияят по този начин на доставките.

И на последно място очакването на Windows 10 със сигурност кара доста потребители да изчакват закупуването на нов компютър. Lenovo продължава да е на първо място, но все пак дори компанията отчита годишен спад на доставките и то за първи път от 2013 г. насам. В Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), както и в Южна Америка и Япония спадът е двуцифрен. HP също е със спад след 5 тримесечия на растеж, а в Европа, Близкия изток и Африка има рязко намаляване, което се предполага, че се дължи на валутните курсове.

За второ поредно тримесечие и Dell е със спад в доставките. Компанията отчита по-слаб негативен ефект в ЕМЕА в сравнение с Lenovo и HP, а анализаторите смятат, че това се дължи на слабото присъствие на компанията там като цяло. В САЩ общо доставените компютри за второто тримесечие са 15,1 милиона броя или с 5,8% по-малко, отколкото преди година. В ЕМЕА пък са доставени 18,6 милиона компютри - с 15,7% по-малко на годишна база. В Азиатско-Тихоокеанския район доставките са 24,2 милиона броя или с 2,9% по-малко, отколкото преди една година.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино