Иран подновява преговорите с Шесторката

Иран подновява преговорите с Шесторката
Началото на дипломатическите разговори е в Истанбул е 14 април. Снимка: news.softpedia.com
A A+ A++ A

Висшият съвет за национална безопасност на Иран потвърди информацията, че страната е готова да възобнови преговорите с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай плюс Германия относно ядрената програма на Техеран.

Началото на дипломатическите разговори е в Истанбул е 14 април (събота), предаде IRNA, цитирана от РИА „Новости".

Първият кръг на преговорите, които бяха договорени между секретаря на ВСНБ Саид Джалили и първия дипломат на Европейския съюз Катрин Аштън, ще бъдат в турския град. При положение, че е нужно допълнителни разговори, то втората част им част ще се проведе в Багдад.

„Шесторката", която ще води преговорите с Иран в сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия и ще, ще се опита да спре програмата на Техеран за обогатяване на уран, която може да наруши международната ядрена сигурност.

Последният опит за мирно убеждаване на Иран беше през януари 2011 г. отново в Истанбул. Преговорите тогава предизвикаха разочарование, тъй като не беше постигнат никакъв резултат.

Оттогава натискът срещу мюсюлманската страна се засили, като САЩ наложи редица санкции върху Техеран. През тази година това се отрази и върху цената на петрола, която отчита поскъпване заради напрежението в Близкия изток.

#Иран #ООН #преговори #ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници