Местан: Ако се приеме проектът на ДПС, промените в Конституцията може да станат преди местния вот

Местан: Ако се приеме проектът на ДПС, промените в Конституцията може да станат преди местния вот
снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Не целим отлагане на реформите. Предложението ни е да предложим волево усилие да се абстрахираме от инициатора Лютви Местан, а да погледнем идеята без да губим време. Директно да преминем към приемането на консенсусния проект, за целта трябва да премахнем настоящия. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местаан в ефира на Би Ти Ви по повод предстоящата му среща с премиера Бойко Борисов за промените в Конституцията. Местан посочи, че партията му е внесла закон, а идеята е да се намалят сроковете и да се избегнат административните пречки.

"Ако днес 21 юли внесем новия проект и изтеглим този, който очевидно не събира подкрепа, по Конституция има 1 месец за отлежаване. Да спазим този срок и на 21 август, месец след като го внесем, на извънредно заседание парламентът да приеме промените. Ще загубим 2 дена от драгоценната си ваканция", посочи Местан и допълни, че по този начин ще се спечели 3/4 подкрепа.

"Ако законопроектът е приет на 1-во четене, той отлежава задължително 2 месеца. Август не го броим, защото е ваканция. Идеята е да не губим време", посочи още той.

По отношение на Патриотичния фронт и евентуални разговори с тях, Местан заяви, че позицията на Движението е непроменима. "Ние сме напълно против Патриотични фронт", изтъкна Местан и уточни, че причината е национализма на партията, а ДПС е либерална.

На въпрос дали целта на идеята за законопроекта на ДПС е да се бламират предложенията на Реформаторите, Местан отрече. "Най-големият проблем на този конституционен проблем е, че без Реформаторският блок да са си го поставяли за цел, в публичното пространство тези въпроси битуват. Конституционните промени не са по сила на Реформаторския блок с 23 народни представители, нито на ДПС с 66, нито на ГЕРБ с 83. Всеки трябва да направи своите отстъпи в името на промените", призова Местан.

Той посочи още, че идеята на ДПС не е тактически ход и ако тя бъде приета, от Движението ще гарантират подкрепата си с поставянето на подписите си при внасянето на закона.

"Ако нашият проект бъде приет, е възможно новият законопроект да бъде внесен с подписите на над 180 народни представители. Това ще бъде много силен знак за Европа и е възможно да бъдат приети промените много преди местните изори", смята Местан. Той допълни, че ако нещата останат като сега, ще отлежава минимум до края на октомври, защото по-рано не може.

"Има много логика в създаването на две колегии във ВСС - на съдиите и на прокурорите. Има отчетлив превес на магистратите във ВСС, той не само не трябва да бъде отменен, но и да бъде съхранен. Това определено е направено по отношение на съдиите-магистрати в новия проект. По отношение на прокуратурата обаче има равенство", поясни Местан.

Лидерът на ДПС коментира и срещата си с премиера Бойко Борисов в Момчилград. "В Момчилград пихме чай - истински", уточни Местан. По думите му кафето и чая са добри "медиатори".

"Разговорите с Борисов са разговори по оста власт - опозиция. Няма берлински стени между властите и опозицията. Трябва да се води диалог - на такъв съм готов и с РБ, с които сме непремирими противници", заяви още Местан и посочи още, че "урокът за всички, в това число и за нас, е че когато става въпрос за Конституция партийно и лично его трябва да се пренебрегнат", заяви Местан.

 

#Лютви Местан #закон #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино