Жители на "Обеля" скочиха срещу издигане на паметник в квартала

Жители на "Обеля" скочиха срещу издигане на паметник в квартала
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вълна от недоволство обхвана жители на столичния квартал "Обеля". Повод за негодуването им е новината, че в една от градинките ще бъде издигнат бюст-паметник на академик Дмитрий Лихачов, съобщава Би Ти Ви. Той се изгражда по предложение на национално движение „Русофили” и още няколко обществени дейци и спонсори.

Хората в квартала обаче не са уведомени за построяването на този монумент. Точно фактът, че не са информирани ги провокира да инициират подписка, в която вече са участвали над 150 жители на квартала против построяването на паметника.

„Тези места са единствено и само за отдих, имаме нужда от природа, а не от паметници. Местата на паметниците и паметните плочи са в гробищните паркове. Ние не сме гробищен парк и желаем свободните пространства да останат приветливи и годни за обитаване от нашите деца”, разказва Виолета Димитрова, жител на квартала. Тя допълва, че най-много ги е обидила липсата на информация за тази инициатива. "Никой не се е обърнал към жителите от квартала, че ще бъдат издигани паметници на чужди личности”, каза още тя.

Гражданите са против издигането на каквито и да било монументи в зелените площи, в които играят децата им. Те са изпратили писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, но по думите им все още нямат отговор. Жителите настояват строежът на паметника да се спре и да се премахне.

От движение „Русофили” пък обясняват, че идеята е старо желание на софийската академична общност и на общественици да има паметник на Лихачов, тъй като той е изказал знаменити думи в защита на България. "Решението той да е в квартал „Обеля” е заради близостта с улица със същото име", уточнява Георги Николов от движението.

По думите му проектът е съгласуван със „Зелени системи”, където беше посочено, че паметникът ще бъде в тревна площ, необременена със съоръжения и детски катерушки. "Липсват дървета и други трайни насаждения, посочи още Николов

Очаква се в в чест на годишнината от смъртта или от рождението на Лихачов през септември паметникът да бъде готов.

Кметът на район „Връбница” Младен Младенов от своя страна обясни, изграждането на паметника е било обявено на сайта на район „Връбница”. Той се ангажира заради общественото недоволство отново да сезира Столичния общински съвет, който е взел решението.

Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилскките движения. Столична община не е дала нито една стотинка от нейния бюджет за изграждането на този паметник, категоричен беше той.

Паметникът е с изрядни документи. Законовите срокове са изтекли, никой не го е обжалвал, разясни още той.

Дмитрий Сергеевич Лихачов е руски филолог и културолог, академик и член на Академията на науките на СССР. Роден на 25 ноември 1906 в Санкт Петербург.

Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са и византийската и славянска литература и изкуство. Изследванията му засягат истаробългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

#паметник #Русофили #Обеля #Дмитрий Лихачов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино