Четирима задържани заради заразеното с антракс месо

Четирима задържани заради заразеното с антракс месо
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четирима души са задържани заради заразеното с антракс месо и разпространението му, съобщава Нова телевизия.

В общо 32 обекта във във Варна, Добрич и Бяла са били разпространени заразени кюфтета, кебапчета и така наречените сатленки на варненската фирма „Дари – Пламен Илиев”, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Фирмата е обработвала в своята транжорна месо от кравата на починалия от антракс преди дни фермер. Заразата е открита по оборудването в цеха.

Специалистите съобщават, че в търговската мрежа не е попадало месо от умрялата крава. Останалата продукция, изляза от транжорната на едноличен търговец ”Дари – Пламен Илиев”, обаче вероятно носи заразата.

В момента партидите се изтеглят от пазара – магазини и заведения на територията на областите Варна и Добрич.

„Собственикът на транжорната е водил добра статистика и е ясно къде какво е пратено. Всички партиди, които са произведени от 8 до 22-ри се изземват и ще бъдат унищожени”, съобщи заместник-областният управител на Варна Цветомир Петров.

Колко от продукцията вече е консумирана, засега не е ясно. Ако има взрив на заболяването, болниците са в готовност, уверяват от здравната инспекция. Симптомите при евентуална зараза - стомашно-чревни оплаквания и общо неразположение.

„Инкубационният период е от 2 до 12 дни, но при консумация е много кратък – от порядъка на 2-3”, обясни Дочка Михайлова от РЗИ-Варна.

Заболяването е сто процента лечимо при навременно потърсена лекарска помощ, успокояват специалистите. При добра термична обработка на продуктите, те не са опасни за консумация. Собственикът на фирмата – Пламен Илиев, е разпитан от полицията. Той отричаше да е обработвал месо от болната крава. Със случая се е заела прокуратурата. Още утре в магазините, където заразеното месо се е продавало ще бъдат залепени листовки със съвети към купувачите.

#месо #антракс #задържан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници