Доставените смартфони за тримесечието са с 11% повече, Samsung отчита спад

Доставените смартфони за тримесечието са с 11% повече, Samsung отчита спад
A A+ A++ A

Последните данни за пазара на смартфони на IDC показват, че през второто тримесечие на годината са били доставени 337,2 милиона смартфона, което е с 11,6% повече на годишна база. Агенцията посочва, че в историята й това е второто най-силно тримесечие, а основното увеличение идва от развиващите се пазари. Общо за периода са били доставени 464,6 милиона телефона, което е с 0,4% по-малко спрямо миналата година. За увеличението при смартфоните роля имат и премиум моделите от компании като Apple и Samsung, но освен това изобилието от достъпни устройства стимулира потребителите с по-ограничени бюджети в развиващите се страни да заменят обикновените си телефони с умни.

Samsung запазва лидерската си позиция, но е единствената компания в топ 5, която е намалила доставените телефони и има редуциран пазарен дял, който вече е 21,7% при 24,8% преди година. Агенцията посочва, че недостатъчните наличности от Galaxy S6 edge не са успели да задоволят търсенето, но по-старите модели са се продавали добре заради големите намаления. Apple е на второ място с ръст в доставките и пазарния дял, благодарение на сериозните продажби в Китай, които се стимулират и от бързото разширяване на 4G мрежите в страната.

Третата позиция е за Huawei, чийто добър резултат се дължи на силните европейски продажби в допълнение на добрите резултати в Китай, където годишното увеличение е с 48%. Моделите от среден и висок клас на компанията продължават да се радват на добър прием сред обикновените потребители и в бизнес сегмента. Следващи класацията са Xiaomi, които продължават да бележат успехи и да разширяват географския си обхват. Компанията подобрява и портфолиото си от патенти, което ще й помогне да продава в още повече страни. Петото  място е за третата китайска компания в топ 5 – Lenovo. Тя се радва на силен ръст на развиващите се пазари, благодарение на достъпни модели от нисък и среден клас, а освен това и Motorola успява да печели все повече фенове с телефони като Moto E и Moto G.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници