Огънят в Рила вече е овладян

Огънят в Рила вече е овладян
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Огънят в най-трудната част в резервата на Рила - западната, вече е овладян, съобщи ТВ7. 

Главен комисар Николай Николов уточни, че информацията, че е спряно разпространението на пожара не означава, че огънят е спрян. Към този момент огнените стихии са овладени в три посоки: запад и юг към Рилската света обител и север към билото на планината. Критичен остава западният участък, който към този час започна да се облива от двата хеликоптера на Българската армия, които се включиха в гасенето, обясни Николов.

Той каза още, че общо 291 души са на терен и имат задачата да загасят пожара, като 231 от тях са на мястото на пожара. главен комисар Николов уточни, че 60 души от пожарните в Перник и Благоевград са в готовност да се включат в гасенето на огъня.

„Все още се изчаква извикването, тъй като организационния екип не е взел решение, за изграждането на водопроводна ниша, което ще изисква много труд и усилия”, допълни главеният комисар. Той обяви, че тази сутрин е получил обаждане от директора на „Хелиос еър”, който е заявил, че ще предостави трети хеликоптер. „Този хеликоптер ще се използва за наблюдение, допълнителна координация от въздуха и доставяне на вода”, каза Николов.

Той уточни, че в овладяването на пожара са се включили и доброволци от Рилската света обител. „Рано тази сутрин, в 7.00 часа са се отзовали 50 доброволци, които са преминали инструктаж и са се включили в гасенето на пожара”, допълни той. Опасност за манастира няма.

Според специалистите пожарът е тръгнал от човешка немарливост, тъй като в района не е имало гръмотевични бури и мълнии, а на мястото е имало бивак с пален огън. 

#Рила #пожар #огън #Николай Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници