Мехмет Чейлан: Анкара ще даде своя принос за унищожаването на ИД

Мехмет Чейлан: Анкара ще даде своя принос за унищожаването на ИД
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Турция ще даде своя принос за унищожаването на "Ислямска държава". Сирия има нужда от демократично правителство, което да представя всички групи в обществото. Асад не може да продължава по същия начин. Той загуби легитимност".

Това каза за "Хоризонт“ посланикът на Турция в НАТО Мехмет Фатих Чейлан по повод нанесените за първи път удари от страна на американската авиация срещу цели на "Ислямска държава“ от базата "Инджирлик“ в Турция.

Катастрофалната ситуация в Близкия Изток пряко застрашава сигурността на Турция и нейните съюзници. "На 28 юли поискахме консултации в НАТО и пълна солидарност  и подкрепа. Точно това и получихме", обяви той.

"Атентатът на ИД в Суруч не беше първият. Досега 180 турски граждани са загинали от терористични атаки на терористичната групировка, идващи от сирийска територия", посочи Мехмет Чейлан.

В последните няколко месеца за заловени над 130 членове на групировката като за двама е потвърдено, че са атентатори самоубийци.

"Нашето правителство реши да започне всеобхватна борба с всички терористични групи. Постигнахме споразумение със САЩ за всеобхватна кампания срещу терора на ИД, но, ако не обърнем внимание на цялостната ситуация в Сирия, няма да постигнем желания резултат", смята посланикът на Турция в НАТО.

Според него турците не се бият просто с кюрдите и не в това е въпросът, а става дума за борба с тероризма, част от който са и ПКК. "Ние нямаме намерение да воюваме с турските граждани от кюрдски произход. Това е война между Турция и ПКК и Турция и ИД.

#Турция #ислямска държава #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници