Столичната "Пиротска" става сцена на изкуствата за "София диша"

Столичната "Пиротска" става сцена на изкуствата за "София диша"
A A+ A++ A

На 9 август ще се проведе втората част на традиционния вече фестивал "София диша". Тази неделя той ще е на улица "Пиротска". Целта му е да популяризира по иновативен начин централните софийски улици и да помогне за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

От 16.00 до 22.00 часа една от най-старите улици в София ще се превърне в пространство и сцена на визуалните изкуства и тяхното непосредствено представяне от български и чуждестранни съвременни артисти. Много от новите или интересни стари технологии, използвани в изкуствата, могат да бъдат видяни по време на демонстрации и работилници за деца и възрастни, съобщават организаторите.

"На ул. „Пиротска“ ще станем част от съвместен уъркшоп-демонстрация на младите артисти Климентина (EvolveIllustration) и Велин Заячки (Cyanoprom), които ще представят илюстрации, рисувани върху хартия с акрилни маркери и туш, както и създаването на ръчно изработени чрез фотографската техника от ХІХ век – циантопия – картини, чанти, фотограми и картички.

Художничката Вени Гълъбова и приложничката Ралица Жекова ще покажат процесите по създаване на графика (линогравюра) и също ще наблюдаваме изработване на пясъчна мандала, древна форма на изкуство и ритуал, от псхилога Калин Георгиев. За почитателите на комиските Ко-миксер са подготвили срещи с автори и художници, познати от изданията им.

И на улица „Пиротска“ ще има също танци и музика – фестивалът-лаборатория „180 градуса” са интересна колаборация от млади артисти от 10 различни националности в областта на музиката, танца, дизайна, театъра, изобразителното изкуство. Те ще представят програма от кабаре, музикален театър, шахмат, барок и афро-американска музика.

Създателите на LinguCards – познатите двуезични илюстрации на поговорки с едно и също значение в различните езици, са подготвили игра и работилница за илюстрация на любима поговорка и конкурс за най-оригинална поговорка", пишат организаторите.

#София диша #Пиротска #фестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници