Експерти: Русия и НАТО вървят към война

Експерти: Русия и НАТО вървят към война
A A+ A++ A

Военните учения в Европа на Русия и НАТО са нещо повече от военни маневри и сами по себе си правят по-възможен истински военен конфликт, предупреждава изследване на базирания в Лондон мозъчен тръст Мрежа за европейско ръководство (ELN).

Експертите на ELN са проучили две големи военни учения по-рано тази година, като за тях двете страни в нарастващия конфликт мобилизираха почти 100 000 войници.

В доклада си ELN разкрива, че военните учения активно "допринасят към климата на недоверие" и водят до "опасно близки сблъсъци" между сили от Русия и НАТО, пише в. "Индипендънт". Украинската криза влоши отношенията между Русия и Запада след анексирането на Крим от Владимир Путин миналата година. ELN отбелязва, че НАТО планира да проведе общо 270 военни учения през настоящата година, докато Русия е огласила плановете си за 4000 такива военни игри на всички нива. Пред Асошиейтед прес Иън Киърнс, директор на ELN и съавтор на проучването, каза: "Русия се подготвя за конфликт с НАТО, а НАТО се подготвя за възможна конфронтация с Русия".

Двете учения, проучени в детайли от ELN, са руските маневри през март с участието на 80 000 войници и натовския "Съюзен щит" през юни, в който взеха 15 000 бойци от 22 държави. "Историята е пълна с примери за лидери, които си мислят, че могат да държат под контрол събитията, и събития, които имат навика да използват по свой начин инерцията и динамиката", е оценката на Киърнс.

Авторите на проучването стигати до извода за коя страна кои точки изглеждат най-уязвими – НАТО провежда учения в Полша и балтийските републики, докато за Русия такива райони са Арктика, Крим и границите с Естония и Латвия. ELN огласи четири препоръки, които според институцията могат "ако не да обезвредят, то поне да намалят до минимум напрежението". Сред тях са подобряване комуникацията между страните, по-голямо използване на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и нов договор, ограничаващ разполагането на определени категории оръжия в определени райони.

Източник: БГНЕС

#Русия #НАТО #маневри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници