Българите ще са под 5 милиона през 2070 г.

Българите ще са под 5 милиона през 2070 г.
Снимка: holidayheroes.bg
A A+ A++ A

Българите ще са 4,9 милиона души  до 2070 година. Това показват данни на Националния статистически институт. 

Могат да бъдат направени три предположения на  тревожната статистика – реалистично, оптимистично и песимистично. 

При реалистичния вариант, ако прогнозата се сбъдне, всяка година България ще губи град с население около 37 000 души. Все едно догодина да загубим Търговище, по-догодина Димитровград, след това Силистра, Ловеч. Дупница, Разград и т.н.  Най-черна е прогнозата за област Смолян. Населението там ще намалее пет пъти. Единствено в София се очаква увеличение, с около 20%.

В смолянското село Страшимир къщите са големи, но празни. Преди десетилетия тук живели 6500 души, днес са 110. Жителите се чувстват забравени, но вярват, че имат какво да предложат на света. Половината хора са от един род, средната възраст е над 60 години.

И тази тенденция ще се запази. След 50 години жителите на Смолянска област ще се стопят от 110 на 19 хиляди.

Жителите ще намаляват във всички части на България,  с изключение на София. Там се очаква ръст с – с 280 000. 

Всичко е в ръцете на държавата  - до месец трябва да стане ясна стратегията, която социалното министерство подготвя за догодина. 

Според социалния министър Ивайло Калфин ключът за справяне с демографската криза в България е свързан с икономиката и с производителността, а не само с броя на населението и с конкретни мерки на правителството. 

„Бедността не трябва да се увеличава. Страните с добра демографска характеристика са страните, които осигуряват на един работещ висок процент на БВП. Това е решението”, смята Калфин. 

До 31 ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната.

#Националния статистически институт #българи #демографска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"