Новини на турски по БНР - провокация или нормална практика?

Новини на турски по БНР - провокация или нормална практика?
Радослав Янкулов Снимка: luboslovie.bg
A A+ A++ A

Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов определиха като „провокация” идеята на ръководството на Българското национално радио за създаване на програма на турски език за района на Кърджали.

„Политиците често се упражняват на гърба на отрудените хора в онзи регион. Сега това прави и БНР, под предлог, че върши нещо добро”, коментира Стоянова в ефира на Нова телевизия.

Според нея и Красимир Каракачанов, подобна програма би разединила хората- Те смятат, че е по-полезно излъчването например на образователни предавания за онези, които не говорят български.

Каракачанов бе категоричен, че вместо да интегрира българските турци, подобна програма би имала обратния ефект.

БНР и сега притежава лиценз за излъчване в района на Кърджали, Смолян и Хасково има и програма на турски – целта за искането на нов лиценз е да бъде изработена нова програма, която да покрива трите региона, заяви директорът на Националното радио Радослав Янкулов пред Би Ти Ви.

Идеята е да има 6-часова програма, която ще се излъчва на ултракъси вълни. В половината от ефирното време ще се говори на турски, а в останалите три часа – на български. Всички музикални паузи ще бъдат запълнени с турски фолклор. Освен това ще се разискват и писма на слушатели по религиозни теми. През останалата част от денонощието пък ще върви програма "Хоризонт".

„И в момента има излъчване на такава програма. Съдържанието е ясно и ще бъде същото, което се излъчва и до сега”, каза и председателят на СЕМ Георги Лозанов. Въпросът е да се създаде концепция за регионалната програма, подобно на „Радио Шумен”, затова е нужен допълнителен разговор, допълни той, като сегашното отлагане не във връзка с турската част, а с българската.

Съветът за електронни медии отложи издаването на лиценз на БНР за излъчване на програма на турски език. Това стана след протест на ВМРО пред сградата на съвета.

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че подобно радио ще отвори врата за сепаратистки прояви. Според него е безумие с български пари, на българска територия да се създава турско радио.

#Мария Стоянова #Красимир Каракачанов #Ангел Джамбазки #Радослав Янкулов #новини на турски език #турски език #БНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници