Германия каза "Да" на помощта за Гърция

Германия каза "Да" на помощта за Гърция
Снимки: ЕПА/ БГНЕС, на снимката долу: германският финансов министър Шойбле
A A+ A++ A

Германският парламент одобри със значително мнозинство третата спасителна програма за Гърция на стойност 86 млрд. евро. Днешното гласуване е вторият път, в който германските депутати прекъсват лятната си почивка заради Атина.

В подкрепа на решението за нов пакет помощи гласуваха 454 депутати от долната камара на Бундестага. Против бяха 113 души, а 18 се въздържаха.

Въпреки че одобрението на плана се вижда като гаранция за широката управляваща коалиция на канцлера Ангела Меркел, която държи 504 от 631 места в Бундестага, недоволството от предоставянето на нови средства за Атина нараства все повече и то в блока на Християн-демократическия съюз.

На пробен необвързващ вот във вторник 60 от 311 консервативни депутати гласуваха с "Не" или се въздържаха. Меркел не направи обръщение, а остави финансовия си министър Волфганг Шойбле да говори от името на правителството.

"За правителството на Германия участието на МВФ е условие от първа необходимост", каза той, припомняйки, че фондът ще вземе окончателно решение за участието си през октомври. "Независимо от това МВФ зави принципната си готовност за по-нататъшно присъединяване към програмата", подчерта още Шойбле. В същото време той се обяви и против опрощаване на гръцки задължения, което според него не се позволява от европейските договори.

Миналият месец 60 от 311 депутати от парламентарната група на Меркел гласуваха против започването на преговори с Гърция за нов спасителен пакет мерки – неподчинение, което бе определено като удар по канцлера.

По-рано Берлин приветства промяната в тона на Атина, особено след като през миналия месец бившият финансов министър на страната и отявлен критик на германските искания за икономии Янис Варуфакис подаде оставка.

#Атина #Германия #Гърция #Ангела Меркел #Волфганг Шойбле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници