Николай Цонев осъди прокуратурата за 15 хил. лв.

Николай Цонев осъди прокуратурата за 15 хил. лв.
A A+ A++ A

Бившият военен министър Николай Цонев,  срещу когото бяха водени 4 наказателни процедури, завършили с оправдателни присъди, осъди прокуратурата да му плати 15 000 лева обезщетение, съобщи "Правен свят".

Цонев е завел и спечелил вече на две инстанции дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди за дело срещу него от 2002 г.

Обвиненията срещу бившия министър бяха за длъжностни престъпления - че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август - декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо. Според обвинението така той е ощетил с над 900 хиляди лева ведомството.

Разследването беше прекратено година по-късно, но през 2009 г. военните прокурори го възобновиха. Впоследствие Цонев беше оправдан на три инстанции.

Търсейки обезщетение, бившият военен министър поиска обезщетение 50 хиляди лева за неимуществени вреди. Съдът се произнесе, че заведеното дело е създало изключителни притеснения и стрес на Цонев, а близки и колеги политици се отдръпнали от него. Той приел като обида и паричната гаранция от 10 000 лева, която му била наложена. Съдът прие, че е достатъчно обезщетение за неимуществени вреди са 30 000 лева. Отделно бе обезщетен и с почти 10 000 лева за имуществени вреди – разходи за адвокат и лихви от внесени парични гаранции.

Софийският апелативен съд намали сумата до 15 000 лева с обяснение, че до възобновяването на делото Цонев не е имал повод да изпитва тревоги, а в периода 2002-2003 г. не е бил публична личност и липсва обществен резонанс на наказателното преследване.

САС отчита, че срещу Цонев впоследствие е воден "показен" наказателен процес.

Решението на съда не е окончателно и е обжалвано пред Върховния касационен съд.

#Николай Цонев #Държавното обвинение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници