България ще приеме 500 новопристигнали бежанци

България ще приеме 500 новопристигнали бежанци
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е готова да приеме 500 новопристигнали бежанци. Това заявиха на извънреден брифинг в Министерски съвет вицепремиерите Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин и външният министър Даниел Митов.

Страната ни приветства усилията и новата общоевропейска политика за разпределение на бежанци, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова във връзка с българската позиция по миграционната криза в Европа.

Бъчварова добави, че са внесли в НС предложение за повишаване наказателните мерки срещу каналджийството и трафика на хора.

Тя уточни, че България ще настоява за унифицирани молби за международна закрила и въвеждане на единен статут на бежанец за целия ЕС.

По думите й трябва да се потърсят нови и ефективни решения.

Създава се специализирано звено между МВР и прокуратурата, което ще разследва приоритетно организаторите на мрежите за трафик на хора. 

"Необходима е ясна и категорична общоевропейска политика, която да отразява общата солидарност". Начинът на разпределение трябва да бъде максимално справедлив", отбеляза Бъчварова. 

По думите и трябва да има общо налагане на европейските ценности, поемане на задължения от държавите-членки и увеличаване на усилията. 

#Румяна Бъчварова #бежанци #трафик #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници