9 септември - най-противоречивата дата в българската история

9 септември - най-противоречивата дата в българската история
Снимка: kultura.bg
A A+ A++ A

БСП ще отбележи 71-ата годишнина от събитията през 1944 година на Братската могила в София.

Симпатизанти на партията ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите герои, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По традиция през последните години на тази дата има две чествания. Едното е на Братската могила, а другото - до параклиса и черната стена край НДК, тази година ще е пред Кръста в кв. „Лозенец”.

На 9 септември се навършват 71 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българското общество. През нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

За част от българите 9 септември е свързан с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество – комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.

#9 септември #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници