Янка Такева: Принципът "парите следват ученика" не е добър

Янка Такева: Принципът "парите следват ученика" не е добър
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Принципът "парите следват ученика" не е добър. Това прави зависими учителите от учениците. Този принцип трябва да се промени, заяви за Novinite.bg председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

По думите и едно от нещата, които са довели до намаляване качеството на образованието е лошата дисциплина на учениците.

"Всяко дете знае, че то носи пари на учителите си и не се съобразява с изискванията на училището и с дисциплината и авторитета на учителите", посочи тя.

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева депутатите са прибързали с гласуването на финансирането на частните училища, защото по думите и "държавното образование страда от хроничен недостиг на средства".

"Затова ние от синдиката поискахме, когато брутният вътрешен продукт за средното образование стане 4,5% тогава вече да се финансират и частните училища и детските градини, но сега брутният вътрешен продукт, който се отделя за средното образование е 2,9%, това е толкова малко, че всички виждат как се гърчи системата ни от недофинансиране", заяви Такева.

Относно принципа, по който ще бъде определяно кои деца да се обучават безплатно, тъй като според закона частните училища ще бъдат задължени да обучават 20% от учениците си безплатно, ако се възползват от държавната субсидия, Такева посочи, че най-вероятно, ако частните училища приемат това условие, подборът ще става по техни вътрешно-училищни критерии.

Според председателя на Синдиката на българските учители въвеждането на държавно финансиране и за частните училища едва ли ще се засили конкуренцията между държавни и частни училища, защото "на този етап общественото образование е по-качествено".

#Янка Такева #училище #образование #субсидия #частни училища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"