В пет съдилища ще заработят специализирани съдебни състави за деца

В пет съдилища ще заработят специализирани съдебни състави за деца
A A+ A++ A

От 1 октомври в пет съдилища ще заработят специализирани съдебни състави за деца. Това са окръжните съдилища във Варна и Пловдив и районните съдилища във Варна, Пловдив и Козлодуй, съобщи днес заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева–Русева при откриване на обществената кампания „Детство без решетки“, организирана от Български хелзинкски комитет, Националната мрежа за деца и Института по социални дейности и практики.

„Въвеждането на възстановителното правосъдие, медиацията и семейно-груповите конференции, като метод за превъзпитание и подкрепа за деца в конфликт със закона, закриване на социално-педагогическите интернати и реформа във възпитателните училища интернати, са само част от темите в проектозакона", каза зам.-министър Мичева-Русева.

Една от основните идеи, заложени в проекта, е регламентиране на механизми за оказване на помощ и превъзпитание на непълнолетните извършители на престъпление, налагане на лишаване от свобода само в извънредни случаи, максимално кратки срокове за задържане под стража и специална грижа към деца, пострадали от престъпления.

#Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници