Изграждат разпределителен център за бежанци у нас /ОБЗОР/

Изграждат разпределителен център за бежанци у нас /ОБЗОР/
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В България ще бъде изграден разпределителен център за мигрантите. Позицията на държавата е категорична, бежански центрове у нас вече има, но пари - не. А без помощ от Европа, каквато получават Италия и Гърция, няма как да удържим емигрантския натиск по границите, предаде Нова телевизия.

Очакванията са с настъпването на лошото време хилядите, струпани в Турция, панически ще тръгнат към нашата страна. Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че няма да връщаме бежанци със сила.

След срещата на върха на Европейския съвет, която се проведе в Брюксел и бе посветена на мигрантската криза, бе решено специални регистрационни центрове за бежанци ще бъдат създадени в държавите, разположени по външните граници на Европейския съюз. Лидерите на Европейския съюз се договориха за засилване на външните граници на ЕС и обещаха милиарди евро допълнителна помощ за регионите, от които идват бежанци.

„Горещите точки ще бъдат определени до края на ноември”, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Бойко Борисов заяви, че проблемите в Сирия генерират милиарди евро загуби за Европа.

"За тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, искам да им напомня, че ние отдавна сме изградили тези центрове. Защото гореща точка е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, минават на нашето ГКПП. Ние не можем да ги отблъскваме, там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и ги настаняваме в бежански центрове", заяви Борисов на форум за бежанската криза, организиран от Института за стратегии и анализи /ИСА/, цитиран от БГНЕС. Организаторите на форума обясниха, че са поканили Борисов, за да обясни предложила ли е или не България да се създаде гореща точка на наша територия.

Премиерът бе категоричен, че за всички е ясно, че без да поемат отговорност партньорите от САЩ и Русия въпросът в Сирия не може да бъде решен.

Почти 12 000 души са потърсили убежище у нас от началото на годината, сочи справка на Държавната агенция за бежанците. Около 4 000 души са получили статут на бежанец, близо 700 - хуманитарен статут, а по 485 от случаите агенцията е отказала право на убежище.

По данни на Върховния комисариат по бежанците към ООН над 19 000 мигранти са влезли в Европа през България от началото на годината досега.

 

#бежанци #ЕС #Бойко Борисов #Борисов #бежанска криза #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници