На второ четене бюджетната комисия прие още по-строга забрана за рекламата на хазарт

На второ четене бюджетната комисия прие още по-строга забрана за рекламата на хазарт
A A+ A++ A

Забранява се рекламата на хазарт във всякаква форма във всички видове медии - телевизия, радио, печатни издания и всички видове онлайн страници, като единственото изключение е за игрите на държавното предприятие "Български спортен тотализатор" (тото- б.р), тъй като то задължително разпределя печалбата си за спорт и култура, за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от дейността си. Това решиха членовете на комисията по бюджет и финанси, които се събраха на извънредно заседание днес, за да приемат промените в Закона за хазарта на второ четене. Те бяха внесени от Теменужка Петкова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) миналата седмица.

Законопроектът на ГЕРБ и ДПС бе внесен изненадващо в последните дни от 49-ото Народно събрание. За два дни той мина на първо четене през бюджетна комисия и гласуван в пленарна зала. Именно заради него се свика и извънредно заседание на парламента днес, за да може промените в Закона за хазарта да се гласуват и на второ четене преди депутатите да излязат в предизборен отпуск.

В началото на април в парламента имаше внесен сходен законопроект от "Възраждане", в който отново се предвиждаше забрана на рекламата за хазарт. Тогава текстовете бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България"

Вчера обаче редица медии, хазартни оператори, спортни клубове и други бизнеси реагираха със серия становища против забраната на хазартна реклама. Според тях проектът не трябва да бъде приеман сега, а първо да има обществено обсъждане. Представените становища са от "Българска радиокомпания", "Нова Броудкастинг груп", "Нет Инфо ЕАД", "Спортал", "БТВ Медия груп", като всички те се обединяват около тезата, че промените застрашават икономическата стабилност на медиите, тъй като не е имало обсъждане със засегнати страни. Според някои новата забрана удря медиите предизборно, като ще ги направи по-малко финансово независими.

Кои са другите ограничения

На фона на недоволството членовете на бюджетната комисия решиха да въведат още по-строги мерки.

Допуска се само външна реклама върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра (не първоначално гласуваните 500 м) от училища, детски градини, университети, други образователни институции, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца. Хазартните обекти като казина и игрални зали също трябва да са на 300 м отстояние от образователните институции.

Депутатите гласуваха още забрана за зали с игрални автомати и казина в селища с под 10 000 жители, не 5000, каквото беше предложението на първо четене, но тя ще влезе в сила три години след приемането на текстовете. Ограничението не важи за националните курорти и за тези, които се намират до 30 км от граничните пунктове. Въвеждат се и допълнителни ограничения на нелегалния хазарт, както и на захранването на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години чрез пощенски преводи и предплатени ваучери.

Ще бъде ограничено и рисковото поведение при онлайн залагания. Мерките ще бъдат записани в наредба на здравното министерство, която ще включва максимален престой в даден сайт, максимален размер на загубите за определен период, максимален обем на залозите за определени игри.

Комисията прие предложението незабавно да се плаща печалбата на играчите, така че те да не се задържат в игралната зала. Председателят на комисията Йордан Цонев уточни, че на хората незабавно ще се изплаща до 10 000 лв. от печалбата, а останалата част от нея ще се преведе по банков път до края на първия работен ден, като това ще важи за игрални казина и игрални зали.

Депутатите се съгласиха и с предложението на Божидар Божанов от ПП-ДБ хазартната реклама върху спортна екипировка да има надпис, който гласи: "Хазартът носи риск от развиване на зависимост", като той трябва да заема минимум 10% от площта на тениска.

Промените предвиждат още незаконната реклама на хазарт да се констатира от Съвета за електронни медии. От своя страна, той ще предава случаите на Националната агенция за приходите, която ще налага предвидените санкции. Освен това сайтове, които публикуват незаконна хазартна реклама, ще бъдат спирани по еврорегламента за спиране на всяко незаконно съдържание онлайн. Това ще става със заповед на Националната агенция за приходите, потвърдена от съда.

Депутатите одобриха и една стара идея на финансовото министерство за пресичане на схема за избягване на данъчно облагане от хазартните оператори чрез бонуси в игрите. Сега вече се записва, че бонусите не се приемат за разход за данъчни цели.

Предстои редакционните промени между първо и второ четене да бъдат гласувани в пленарната зала днес на извънредно последно заседание на 49-я парламент.

#хазарт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите