Оранжеви и жълти кодове за днес: Порои, градушки и гръмотевици

Оранжеви и жълти кодове за днес: Порои, градушки и гръмотевици
A A+ A++ A

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за петък - 3 май 2024г.

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи.

Отново съветваме да се обърне внимание към предстоящите валежи.

През деня атмосферата отново ще е нестабилна. Причината за очакваните валежи е формирането на фронтална зона и на барична долина над Балканските страни. Валежите ще се подхранват и от Черноморска влага, като на места ще са интензивни по количества.

Времето през ценя ден в петък ще е облачното и дъждовно. Очакваните явления могат да причинят локални наводнения в планинските райони. Валежите към края на деня ще обхванат и по-голямата част от Дунавската равнина и Източна България.

Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Южна България, a по-късно през деня и над Северозападния и Централния Предбалкан ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Ще има условия и за дребна по размер градушка, а бурите ще имат потенциал да предизвикат и локални наводнения.

Очаквано сумарните количества на валежите ще достигнат до 20-40 л./кв.м., а на места в района на Драгоман, Родопската област, Средногорието, Северозападния и Централния Предбалкан – до 30-80 л./кв.м.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 л./кв.м., а най-слаби ще са валежите на места в североизточните райони и по Черноморието до 5-10 л./кв.м.

До обяд в Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от изток, но след обяд бързо ще се смени със северозападен - до умерен.

Времето в София

През деня ще има значителна облачност. Очакваме да паднат и големи количества валежи, придружени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са около 10°С, а максималните - до 13°С.

Времето по планините

Няма да е подходящо за туризъм! Около обяд в масивите от Западна, Южна и Централна България ще се развива мощна купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен до силен вятър, като в ниските части ще бъде от североизток, а по билата от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра - около 2°. Очакваме и валежи от сняг над 1900 - 2200 метра!

Времето по Черноморието

Денят ще започне със слънце, а следобед с развитие на купеста облачност и на места по Южното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от изток. Максимални температури на въздуха: 15°-18°. Температурата на морската вода е 12°-13°.

Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Времето на Балканите

През следващите 48 часа атмосферата на Балканите ще се лабилизира, като се очакват валежи и гръмотевични и бури!

Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова. Отново при разширението на АЦ, много често се получават възходящи движения в приземните слоеве, което усилва и валежите. Това с комбинация и на проникващата Черноморска влага, ще доведе до образуването на гръмотевични бури и то на голяма площ, която ще обхване целия полуостров. Благодарение на орографията в някой райони, те ще са значителни, а в други по-слаби.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите