Над 4 метра сняг разчистват от зимата по най-красивото шосе в Румъния

Над 4 метра сняг разчистват от зимата по най-красивото шосе в Румъния
A A+ A++ A

Над 4 метра сняг ще трябва да разчистят служителите от дирекцията за поддръжка на пътищата, за да отворят за движение Трансфъгърашкото шосе, известно като най-красивия път в Румъния.

Трансфъгърашкото шосе е построено по заповед на Николае Чаушеску в периода 1970 – 1974 г. за военни нужди. Днес то се смята за едно от най-красивите в света и е забележителност на Румъния. Трансфъгъръшан свързва историческите области Трансилвания и Влашко през Фъгърашките планини – най-високата част на Южните Карпати.

Пътят е асфалтиран и е с дължина 90 км. Има ранг на национален път и е вторият по надморска височина асфалтиран път в Румъния след Трансалпина. През 2009 г. телевизионното предаване за автомобили "Топ Гиър" тества по Трансфъгърашан спортни автомобили и обяви шосето за перфектно трасе за каране на спортни коли.

"Сняг от над 4 метра на Трансфъгърашан. Сега започва трудното! Достигнахме най-трудния участък за разчистване от сняг, където има опасност от лавини и дебел слой набит и замръзнал сняг", се посочва в публикация на Регионалната дирекция за поддръжка на пътища и мостове в Брашов.

Очаква се пътят да бъде отворен за движение на 1 юли. Засега до езерото Бъля на 2040 метра надморска височина може да се достигне само с лифт.

#сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите