Нови арести в Анкара и Ескишехир

Нови арести в Анкара и Ескишехир
Полицията отново се намеси при протести в Анкара и Ескишехир. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицията отново се намеси снощи при протести в Анкара и Ескишехир в подкрепа на каузата за парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул, предаде телевизионният канал CNN-TURK, цитиран от Фокус.

В парка „Кугулу" в Анкара група протестиращи изразиха подкрепата си за „Стоящия човек". След като изчакаха известно време в парка, една част от тях започнаха да скандират лозунги и преминаха от булевард „Туналъ Хилми" на булевард „Кенеди". Там блокираха движението. Между отделни групи от протестиращите имаше пререкание дали да се издигнат барикади на пътя, но други протестиращи се намесиха и успокоиха страстите. Отвреме навреме протестиращите замеряха полицаите с шишета и камъни. Силите за сигурност ги предупредиха да се разпръснат. След това се намесиха на различни места на булевард „Кенеди" с бронирани машини. Някои от протестиращите легнаха пред бронираните машини и бяха задържани. Останалите избягаха в страничните улици. Дежурството на полицията на булевард „Кенеди" продължи до сутринта.

Призори в парка „Кугулу" пристигнаха полицейски екипи, които поискаха да изземат от протестиращата група използваните от тях дюшеци, юргани и одеяла, печки, без да посягат на техните лични вещи. Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Хасан Йорен, който прекара нощта с протестиращите, се противопостави и влезе в диалог по този въпрос с полицията. В крайна сметка една част от вещите бяха натоварени на докаран от полицията камион; останалата част от вещите, като маси, столове, килими, бяха изнесени от парка с лични автомобили на протестиращите. Част от протестиращите събраха боклуците и почистиха парка. В парка продължава изчакването и дебненето на протестиращи и полиция.

Същевременно на различни места в столицата Анкара имаше и други протести в подкрепа на „Стоящия човек".

Полицията се намеси и при протестите в град Ескишехир. Около 5000 протестиращи се събраха пред търговски център и скандираха лозунги, като: „Навсякъде е „Таксим", на всяко място има съпротива" и „Оставка на правителството".

Около 500 демонстранти блокираха движението на пътя пред търговския център. Полицията атакува със сълзотворен газ и водни оръдия. Преследването между демонстранти и полиция продължи до сутринта. Един полицай е ранен в главата от хвърлен камък, а четирима протестиращи са обгазени и са настанени за лечение в болница. Единият е журналист, а другите са жени.

Протести имаше и в околия Ерегли в област Зангулдаг. Една група младежи дефилира по улиците на града и скандираше антиправителствени лозунги, а друга група протестира срещу бруталните действия на полицията по време на събитията, свързани с парка „Гези". Появи се трета група – привърженици на управляващата партия. Полицията взе мерки и успокои възникналото напрежение, посочва CNN-TURK.

#Турция #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите