Бежанския поток стимулира немската икономика

Бежанския поток стимулира немската икономика
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германските граждани правят сериозни печалби от кризата с бежанците, констатират анализатори от в. „Билд“.

Наемодатели, хотелиери и оператори на хостели предлагат настаняване на бежанци - и помощта често се прави срещу доста по-високи от обичайните цени. Според в. „Ханделсблат“ бежанската вълна е предизвикала „истинска златна треска“

В „Билд “ се споменават едни от най-невероятните случаи, при които бежанската криза се превръща в огромен стимул за немската икономика.

Например в Берлин филмова компания наела 4-стаен апартамент срещу наем от 990 евро месечно. След това преотдала жилището на градските власти, които настанили в жилището 7 бежанци, като по силата на официалната програма плаща по 50 евро дневно за всеки бежанец. Елементарната аритметика показва, че търговски мислещите първи наематели на апартамента в момента инкасират печалба от около 10 000 евро месечно.

Подобно е и положението с берлински хостел, който светкавично вдигнал броя на леглата под своя покрив от 280 на 700, като дори били поставени двуетажни легла за бежанците в кухните на пансиона. За легло дневната цена е 20 евро. Нормалните гости, не бежанците, плащат средно в Берлин по 10 евро на ден.

В Бауцен, провинция Саксония, бежанската криза не доведе до катастрофа, а точно обратното – напливът от хора буквално спасил един четиризвезден хотел от фалит. Легловата база е напълно заета от 215 бежанци, за които собствените на хотела взимат по 13 евро дневно на човек. Това прави печалба на ден около 2800 евро. Ако тази златна мина продължи да дава своите плодове, за година време хотелът ще реализира печалба от около 1 млн. евро.

Няма разлика и при „Маритим“ в гр. Хале, провинция Саксония-Анхалт. Поради нисък интерес на гости към хотела бизнесът вървял на зле. Но сега под покрива на „Маритим“ са приютен около 740 бежанци, а собствениците на хотела са подписали с градските власти 3-годишен договор с опция и за удължаването му.

Градските власти на Берлин искат да наемат луксозна сграда срещу 16 евро на квадратен метър, съобщава в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Като цяло средно наемът в германската столица е около два пъти по-нисък и е около 7,85 евро на квадратен метър.

Градските власти на гр. Фреюнг, Бавария, купили в края на 2014 г. местната здравна клиника за 4 милиона евро. Досега сградата стояла неизползваема. В момента под нейния покрив са приютени 450 бежанци. 

#бежанци #криза #мигранти #стимул #наем #Бавария #Саксония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"