Разпределят 120 млн. лв. към общините за намаляване на вредните емисии

Разпределят 120 млн. лв. към общините за намаляване на вредните емисии
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

120 млн. лв. по ОП “Околна среда” ще бъдат дадени на общините в страната за намаляване на фините прахови частици във въздуха. Идеята е от тях да се възползват най-вече онези 25 общини, заради които страната ни има и наказателна процедура.

Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на петия строителен форум, предаде БГНЕС.

Предвиждат се конкретни мерки, съобразени със спецификата на самите общини. Една такава мярка може да бъде и поставянето на филтри на комините на жилищата в районите, където хората се отопляват с твърдо битово гориво.

За парите по програмата могат да кандидатстват само проекти на общините, т.е. хората няма сами да участват в усвояването на тези средства. Предвидено е да се направят промени и в Закона за чистотата на въздуха, освен това са стартирали и две работни групи, които по удачен начин ще въвеждат по-екологични горива за битово отопление.

Целта на двете работни групи е да се намери механизъм, чрез който да се стимулира използването на горива за битово отопление с по-ниско съдържание на сяра и пепел, както и да се използват сухи дърва, а не мокри, които замърсяват повече въздуха. Това ще става чрез енергийните помощи, които хората получават.

Друга работна група е създадена, за да стандартизира качеството на горивата, които се използват за битово отопление. Идеята е да се въведе старт за използването на по-качествени горива, които са с по-висока калоричност, но с по-ниско съдържание на сяра и пепел. Това няма да оскъпи бюджета или личното потребление на хората, според министър Василева.

Тези мерки, обаче се отнасят не за сегашния отоплителен сезон, а за идния.

Според Василева на годишна база тенденцията е положителна, тъй като намалява броят на превишенията на нормите за чистота на въздуха.  

#вредни емисии #околна среда #фини прахови частици #пепел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"