Ципрас и Грувски в спор за името на Македония

Ципрас и Грувски в спор за името на Македония
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с македонския си колега Никола Груевски. Това се случи в рамките на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк като основна тема на разговорът име е бил спорът за името на страната, посочва гръцкият в. „Реал“.

Двамата са разговаряли по време на приема, организиран от американския държавен глава Барак Обама.

Ципрас е поискал от Груевски да направи стъпки за придвижване и решаване на въпроса със спора за името.

Срещата е първата между двамата лидери. Въпреки това външните министри на двете страни Никола Попоски и Никос Кодзияс проведоха редица срещи през изминалата година.

По-рано чуждестранни дипломати заявиха пред в. „То Вима“, че спорът за името на Македония бързо се е превърнал в голям проблем между Гърция и САЩ.

Проблемът произтича от факта, че САЩ отхвърлили гръцкото искане на срещата за насилието и екстремизма, в Ню Йорк Скопие да участва под временното наименование БЮРМ (която е призната от ООН).

Според дипломатически източници, страната е била поканена като "Република Македония", име, което САЩ признават през 2004 г., въпреки гръцките оплаквания. Това е вторият път, в който американското правителство игнорира гръцко искане. През декември 2014 г. БЮРМ е идентифицирана като "Република Македония" в съвместно комюнике за формирането на коалиция срещу така наречената "Ислямска държава". Министърът на външните работи по това време Евангелос Венизелос бе направил официално оплакване до американския си колега Джон Кери и реши да не участва в срещата.

Въпросът се усложнява допълнително от факта, че Гърция е поканена само като наблюдател, тъй като не е присъствала на миналогодишната среща. По тази причина Атина нямала правото да говори или да подава жалби.

Остава неясно дали Гърция ще присъства на срещата и кой ще я представлява.

#Македония #Гърция #име #Алексис Ципрас #Никола Грувски #спор #САЩ #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »