Бил Гейтс продължава да оглавява клуба на най-богатите в САЩ

Бил Гейтс продължава да оглавява клуба на най-богатите в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-богатите 400 американци са по-богати от всякога с похвално и рекордно богатство в размер на 234 билиона долара, което е с 50 билиона повече в сравнение с миналата година, показват новите данни на списание „Форбс”.

Основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс продължава да доминира в престижния списък за 22-ра поредна година с богатство от 76 милиарда долара, запазвайки място номер едно в класацията, въпреки загубата на 5 млрд. долара от 2014 г досега. Богаташът, уголемил най-много състоянието си за последната година, е изпълнителният директор на „Амазон” Джеф Безос, който увеличи портфейла си с 16,5 милиарда долара след публикуването на тримесечната печалба на компанията му през юли. Въпреки това той остава четвърти в списъка с 47 млрд. долара, 11 позиции нагоре спрямо 2014г.

За първи път в историята създателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг влиза в топ 10 с богатство в размер на 40 млрд. долара. Солидната цифра му донесе седмото място в списъка.

Сред новодошлите в класацията е и създателят на „Snapchat” Евън Шпигел. Той се записва в историята като най-младият богаташ в класацията на Форбс с 2,1 млрд. долара, въпреки че това му осигурява 327-мо място. Уорън Бъфет, 85-годишният изпълнителен директор на „Berkshire Hathaway”, чието състояние се оценява на 68 млрд. долара, заема второто място в класацията още от 2001 г. насам.

Въпреки че напуска поста си на главен изпълнителен директор на софтуерната компания „Oracle Corp” миналата година, Лари Елисън е запазил своята трета позиция в списъка на „Форбс” с богатство в размер на 47,5 млрд. долара. Чарлз и Дейвид Кох, спечелили колосалното си богатство от преработка на петрол, запазват петото място със своите 41 млрд. долара.

Само на 31 години Елизабет Холмс, основателна на новаторски кръвни тестове на компанията „Theranos” е най-младата жена в списъка. Тя притежава 4,5 млрд. долара и остава на 121 място. Най-старият милиардер е 100-годишният Дейвид Рокфелер, който заема 211 място в класацията със своите 3 млрд. долара. Средният размер на богатството на милиардерите тази година е 5,8 млрд. долара в равнение с 5,7 млрд. долара миналата година. 

 

#Бил Гейтс #богати #Уорън Бъфет #Лари Елисън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »