Българите по-информирани от европейците за Хартата на основните права

Българите по-информирани от европейците за Хартата на основните права
Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Броят на българите, които са запознати със съществуването на Хартата на основните права в ЕС, е повече от средното ниво за Общността, сочат резултатите от проучване, представено от Европейската комисия.

Общо 23 процента от анкетираните българи и 36 на сто средно от хората в ЕС отговарят, че не знаят за съществуването на хартата. Всеки втори европеец е чувал за документа, а в България познания по хартата са показали 65 процента от участниците в допитването.

Отговорите на българите и на средния европеец за това дали може национален съд да установява нарушение на хартата са сходни – две трети потвърждават, че националните съдилища имат тази власт, допълва Дарик радио.

Близо две трети от анкетираните в България и в останалата част на ЕС правилно отговарят, че хартата засяга всички действия на европейските институции. Една трета от получените отговори са грешни, защото посочват, че документът е приложим и спрямо действията на отделните държави в Общността и по въпроси от национално естество.

Българите са по-информирани от средния европеец при отговорите на въпроси по съдържанието на хартата, показват данните. Общо 52 процента от българите са давали верни отговори спрямо 44 на сто средно в ЕС.

При нарушение на правата, гарантирани в хартата, всеки пети българин или друг гражданин на ЕС би потърсил национално съдилище или би се обърнал към Европейския парламент или към полицията; 20 процента от европейците биха потърсили националния омбудсман (15 процента от българите); десетина процента биха потърсили помощ от правителството, а едва 4 на сто биха се доверили на неправителствена организация.

Около 60 процента от участниците в допитването са заявили, че имат нужда от повече информация за съдържанието на хартата и областите, в които се прилага.

Хартата на основните права на ЕС, която е в сила повече две години и е правно обвързваща, направлява законотворчеството в Общността от най-ранните му етапи до окончателния законов текст. В хартата са заложени основни права, например свободата на изразяване и защитата на личните данни, които са отражение на общите ценности и конституционното наследство на Европа.

Във втория годишен доклад на Европейската комисия за хартата се стига до извода, че въпросите, свързани с основните права, намират във все по-голяма степен място при изработването на политики на ЕС.

Например сега пътниците по летищата в Общността имат правото да откажат проверка със скенери за целите на сигурността и да бъдат проверени по друг начин.

Съдът на ЕС все по-често се позовава на хартата, по-специално при важни решения, свързани с дискриминацията по полов признак или с неприкосновеността на личния живот в интернет.

Основната роля на хартата е да гарантира, че институциите на ЕС спазват основните права при изготвянето на нови европейски закони.

През миналата година броят на решенията, в които се цитират основните права, заложени в хартата, е нараснал с 50 процента на европейско и национално равнище, добавя ЕК.

Дава се пример с решение на Съда на ЕС, взело предвид правото на кандидатите за убежище на защита от нечовешко или унизително отношение, както и при изясняване на правилата на ЕС за определяне на държавата, която следва да разгледа молба за убежище.

С това решение бе забранено прехвърлянето на кандидати за убежище към държави, където липсата на подходящи условия би накърнила спазването на техните основни права, допълва БТА.

Преди година Съдът на ЕС реши, че съществуването на различни премии за мъжете и жените представлява дискриминация на полов признак.

Европейският съд издаде също решение, че налагането на изискване на доставчик на интернет да инсталира филтрираща система за предотвратяване нарушаването на правата върху интелектуалната собственост би накърнило правата на потребителите да получават и изпращат информация.

Около 45 процента от въпросите на гражданите, отправени към ЕК във връзка с основните права, се отнасят до ситуации, в които хартата би могла да се приложи.

Комисията отбелязва, че в обществото съществува впечатление, че хартата дава на комисията общовалидно право за намеса в случаи, когато има подозрения за нарушение на основните права, където и да било в ЕС, а това не е вярно.

Хартата се прилага спрямо държавите в Общността, когато те въвеждат и изпълняват законодателството на ЕС. Всяка държава от ЕС защитава основните права чрез своята конституция и своите национални съдилища.

Ако гражданите смятат своите права за нарушени, на първо място те следва да отнесат случая към националния съд или да потърсят помощ от национален омбудсман, уточнява комисията.

#ЕС #ЕК #Европейската комисия #българи #европейци #Съдът на ЕС #България #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »