Москов: Пръстов отпечатък спира фалшификациите, с които източват здравната каса

Москов:  Пръстов отпечатък спира фалшификациите, с които източват здравната каса
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Идеята на здравния министър Петър Москов за идентификационна система чрез пръстов отпечатък е да се гарантира, че няма да се източват пари от здравната каса зад гърба на пациентите.

"Говорим за идентификационна система през пръстов отпечатък - да удостоверим, че здравноосигурително събитие на наше име става само тогава, когато ние присъстваме там - в болницата, в аптеката, при специалиста", разясни министърът.

"Всеки български гражданин, който вади лична карта, има своя пръстов отпечатък в системата на МВР", разсъждава Москов. "Не виждам абсолютно никаква причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на касата, да бъдат свързани с един такъв много прост и автентичен начин за идентификация", смята той.

Друго нововъведение в плановете на министъра е в процес на разработка - специално приложение за телефона, което всеки да си дръпне от сайтовете на министерството и Здравната каса в началото на следващата година. "С него, ако има здравноосигурително събитие на ваше име - вашият телефон ще ви уведомява със съобщение", обещава Москов.

"Ако търсим да спрем кражбите с фалшиви хоспитализации, фалшиви прегледи, фалшиво изписване на лекарства, т.е. харчене на нашите пари от нашите здравни вноски не по предназначение - това е начинът", убеден е Петър Москов. С предлагания метод според него ще можем да удостоверим, че здравноосигурително събитие на наше име става само тогава, когато ние присъстваме там - в болницата, в аптеката, при специалиста.

#Петър Москов #пръстов отпечатък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"