Започва квотното разселване на бежанци в ЕС

Започва квотното разселване на бежанци в ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Първите мигранти, които ще бъдат разселени в ЕС на квотен принцип ще бъдат 16 еритрейци, които ще бъдат прехвърлени от Италия в Швеция.

Междувременно ЕС се ангажира да помага на балканските страни и съседите на Сирия, които са засегнати от бежанския поток към Европа, като същевременно поиска сътрудничеството им за споделяне на бремето от мигрантската криза, предаде Франс прес.

Федерика Могерини апелира да се намерят "общи отговори и общи решения на едно общо предизвикателство", цитирана от БНР. Тя отправи призива си на конференцията на ЕС в Люксембург с участето на страните от Западните Балкани, Турция, Ливан и Йордания.

В заключителната декларация ЕС обещава по-голяма финансова помощ, но и иска да се отворят нови регистрационни центрове, да има ефикасен граничен контрол и да се води борба с организирания трафик на хора.

По данни на ООН от началото на годината по "Балканския път" в Европа са пристигнали 428 000 души. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува дали да одобри европейската морска операция, чиято цел е да бъдат прехващани кораби и арестувани трафиканти на хора в международните води между Италия и Либия.

#Федерика Могерини #мигранти #бежанци #разселване #Сирия #Италия #Швеция #ЕС #квоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »