Майката на блъснатата Лора очаква справедлива присъда

Майката на блъснатата Лора очаква справедлива присъда
През месец юли 2011 година в цялата страна започна доброволната и благотворителна инициативата „Пътека от рози срещу войната по пътищата“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Майката на Лора, която миналото лято беше убита на пешеходна пътека във Варна от 24-годишния мотоциклетист Диян Станчев, Нели Петрова обяви, че очаква справедлива присъда.

„Чакам една справедлива присъда и делото да тръгне по етапния ред и ефективна присъда да е крайният резултат“, коментира тя във вторник, цитирана от БГНЕС.

Върховният касационен съд трябваше да разгледа на 17 април молбата на близките на Лора за възобновяване на делото за смъртта й. Те поискаха делото да бъде подновено, след като в началото на тази година Диян Станчев сключи споразумение с прокуратурата и получи условна присъда от 2 години с 4 години изпитателен срок, тъй като се призна за виновен.

Преди точно девет месеца, сутринта на 17 юли 2011 г.,  Станчев причини смъртта на 20-годишното момиче, преминавайки със 113 км/ч през пешеходната пътека, на която то се е намирало.

Диян Станчев така и не се яви на съдебното заседание във вторник, а по делото бе постъпило писмено становище от неговия защитник адвокат Жеко Георгиев, но тъй като не беше приложил към него пълномощно, даващо правото му на защита на осъдения, ВКС отложи делото, докато бъде представено пълномощно.

Майката на Лора никога не е виждала момчето, което отне живота на дъщеря й, и самата тя признава, че дори и да го види случайно, няма да го познае.

„Самото присъствие в зала, самото изправяне пред съда е поемане на някаква отговорност. Когато ти си виртуален и се скриеш зад пропуските, които ти дава законът, чувството за справедливост във всички нас се пропуква“, коментира председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

„Големият проблем е, че нямаме усещане за справедливост и че законът дава възможност на този, който е убил човек, да бъде анонимен“, допълни той.

20-годишната Лора загина през лятото на 2011 година на бул. „Осми Приморски полк“ във Варна, блъсната от мотоциклетист на пешеходна пътека.

На 31 август близки и приятели направиха жива верига на булеварда, на който беше блъсната, и поднесоха цветя в памет на младото момиче.

Идеята на инициативата беше да се призове за повече внимание на пътя, за контрол от страна на властите, както и за това общината да вземе мерки за затварянето на булеварда или пък да се въведат други ограничения на движението, за да не се допускат повече трагедии.

През месец юли 2011 година в цялата страна започна доброволната и благотворителна инициативата „Пътека от рози срещу войната по пътищата“.

Инициативата бе посветена и на Валя – 12-годишното момиче, което беше блъснато на пешеходна пътека на 17 юни 2011 година в Бургас, както и на всички жертви на войната по пътищата.

#Бургас #Валя #Владимир Тодоров #Българската асоциация на пострадалите при катастрофи #съд #ВКС #Върховният касационен съд #Нели Петрова #Диян Станчев #пешеходна пътека #Варна #Лора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »