Европейският съвет заседава отново за мигрантите днес

Европейският съвет заседава отново за мигрантите днес
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съвет ще заседава днес в Брюксел по въпросите за миграцията, референдума за оставането на Великобритания в ЕС и климатичните промени.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отбелязва, че напролет миграционните вълни може да бъдат още по-мащабни. По думите му "твърде лесният достъп до Европа е един от основните привличащи фактори" за мигрантите.

Председателят на Европейския съвет предупреждава, че при посещенията си наскоро в държави от Близкия изток е чул множество прогнози, че милиони хора от региона са готови да мигрират, предаде БТА.

Туск предлага държавите от ЕС да съставят общ подход по въпросите, свързани с Турция и Сирия. 

По думите му предварителното споразумение между ЕС и Турция за осигуряването на средства на турската страна за задържане на мигрантските потоци трябва да покаже истински резултати, преди Общността да изпълни своята част от договорките.

Туск предлага преразглеждане на регламента от Дъблин, според който държавата от ЕС, където мигрантите са дошли най-напред, е длъжна да ги приеме обратно, ако те продължат пътя си навътре в Общността. Той допълва, че е необходимо да се обсъди допълнително укрепване на външните граници на ЕС и идеята за обособяване на Европейска гранична полиция.

#Европейски съвет #мигрантска криза #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"