Теменужка Петкова: Няма риск за отоплителния сезон

Теменужка Петкова: Няма риск за отоплителния сезон
Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двете американски централи дължат близо 350 млн. на мините, Брикел им дължи 50 млн., а ТЕЦ 2 им дължи близо 60 млн. лв. Междуфирмената задлъжнялост е много сериозен проблем в системата. Това, което ще се случи със заема, който БЕХ ще изтегли е на практика в системата да влезе свеж ресурс и тези 350 млн. лв. да могат да отидат в мините, да позволяват да изпълнят инвестиционната си програма, да се изплатят с доставчици. Взели сме всички мерки, за да не стига до такива финансови затруднения в мините. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

"Енергийната система е подсигурена. Създадена е работна група, която да се занимае с темата за отоплителния сезон, която колегите от мините повдигнаха. Направили сме пълен анализ на енергийната система и баланс, и риск за енергийната система няма. Всички мерки са предприети”, увери Петкова.

Министърът подчерта, че ведомството е в постоянен диалог с бизнеса.

„Това, което се изисква от правителството и е в рамките на нашите компетентности, сме го направили. Вчера бизнеса проведе среща с КЕВР. Тя е органът, който определя цената на ел. енергия. Иван Иванов е обяснил къде се намират буферите в системата и от къде може да бъде направено намаление на цената „задължение към обществото” и това е от намалената цена на газа. Това са буферите, които председателят на КЕВР, е посочил”, информира Петкова.

#Теменужка Петкова #Петкова #мини #отоплителен сезон #БЕХ #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »