Родилка съди болница, дали и да види бебето си 3 часа след раждането

Родилка съди болница, дали и да види бебето си 3 часа след раждането
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Родилка съди болница, тъй като не са ѝ позволили да види бебето си повече от 3 часа след раждането и освен това не са зачели правото ѝ на информирано съгласие за приложените ѝ медицински интервенции по време на раждането.

За това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК), който ще представлява жената по делото. 

Живка Александрова, постъпва за раждане в болницата през март месец 2015 г. със силни болки и редовни контракции. След приема е отведена в родилна зала, където и поставят абокат и система, както рутинно се прави в тази болница при раждане. Медицинските лица не само, че не обясняват на пациентката защо поставят системата, какво съдържа тя, какви биха били последиците от поставянето ѝ и възможните странични реакции, но и не се съобразяват с изричния отказ на Александрова от поставянето на система.

След раждането майката и бебето са разделени в рамките на повече от 3 часа, без да има медицинска необходимост от това.

Медицинско лице безцеремонно отнася бебето, като го показва на майката чак от вратата на помещението, от няколко метра разстояние.

Впоследствие, когато по молба на родилката тя получава достъп до медицинското си досие, жената установява, че подписът върху декларацията и за информирано съгласие не е положен от нея. Тя е подписана от другиго, без нейно знание, а самата декларация за информирано съгласие, предоставена от болницата, е еднотипна бланка за всички заболявания и състояния, които се лекуват в болницата и изначално не е предназначена да предостави информация конкретно за нуждите на раждането или да отчете съгласието, съответно несъгласието на раждащите жени.

От БХК посочват, че в случая на Александрова са осъществени нарушения както на правото и да получи информация за извършваните спрямо нея процедури и на правото и да откаже такива, така и на правото и на личен и семеен живот.

По отношение на разделянето на майката от новороденото бебе адв. Адела Качаунова пояснява, че то противоречи на изискването на Закона за здравето да се осигурява оптимална жизнена среда на родилката и на бебето, както и на препоръките на Световната здравна организация новородените да се дават на майките в рамките на първите 30 минути от раждането.

 

#съди #родилка #болница #бебе #раждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници