Учебната година за първолаците става с две седмици по-дълга

Учебната година за първолаците става с две седмици по-дълга
A A+ A++ A

Учебната година за първокласниците се удължава с две седмици - вместо на 24 май, те ще завършват на 15 юни, както останалите деца в основното училище.

За всички останали ученици годината ще е 36 седмици и ще приключват на 30 юни. Само 12-класниците остават в сегашните срокове - до края на май или 31 учебни седмици. За тази промяна съобщи зам.-министърът Ваня Кастрева преди първото заседание на Обществения съвет към МОН.

Целта е да се скъси лятната ваканция. Според експертите в просветното ведомство продължителността й влияе на мотивацията и знанията на учениците.

"Стремим се да преодолеем този негативен момент, че нашите деца имат най-кратките учебни занимания и да им дадем шанс да бъдат обгрижвани по-дълго в училището и да не прекъсват задълго връзката си с него", обясни Кастрева.

Въпреки увеличената продължителност на учебната година, хорариумът и учебните часове в седмицата ще се запазят според зададеното в закона - минималният им брой е 22 часа на седмица за първокласниците до 32 часа на седмица след 8 клас до края.

Допълнителните две седмици училище трябва да влязат в сила още от следващата учебна година - на 15 септември 2016 г.

От 3-ти клас децата да започнат да изучават информационни технологии в предмета "Компютърно моделиране". Предметът "Домашен бит и техника" пък ще бъде обвързан с предприемачество и ще се въведе още от първи клас. От 9-ти до 12-ти клас ще се изучава друга нова дисциплина - "Гражданско образование", насочена към родолюбието.

Часовете по физическо възпитание се изравняват за всички ученици - от първи до 12-и клас и ще са по два пъти седмично. Освен това в гимназиите от 8 до 10 клас задължително ще се учи по един срок музика и изобразително изкуство.

#Ваня Кастрева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници