До 20 градуса през ноември

До 20 градуса през ноември
A A+ A++ A

През ноември най-ниските температури ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, но най-високите ще стигат до 15 и 20 градуса. Това предвижда синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със студено време, но постепенно температурите ще се повишат, оставайки под климатичните норми. През повечето дни от десетдневието времето ще се определя от антициклон - на много места в равнините и низините ще бъде мъгливо или със слоеста облачност, а над планинските райони ще бъде предимно слънчево и сравнително топло. В края на периода облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, ще настъпи и понижение на температурите.

През второто десетдневие ще бъде динамично, с чести промени на времето и температурите. Около 11, 14, 17 и 20 ноември ще преминават бързи атмосферни смущения, при които ще има валежи, като по високите полета и в Предбалкана дъждът ще се примесва и със сняг.

През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото ще застудее по-чувствително и на повече места в Северна България и по високите полета дъжд ще преминава в сняг. Временно повишение на температурите ще има в средата на десетдневието.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя ноември като преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава.

Астрономическата справка показва, че в началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и залязва в 17.20 часа. Продължителността на деня е 10.20 часа. В края на месеца слънцето изгрява в 7.35 часа и залязва в 16.55 часа. Продължителността на деня е 9.20 часа.

#ноември #температури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"