Аферата ''Владимира Янева'' продължава

Аферата ''Владимира Янева'' продължава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нова порция записи по аферата "Янева" бяха разпространени от сайта Биволъ. Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, подсъдима по делото "Червей" заради незаконно разписаните от нея СРС, разказва с подробности какво се случва във Висшия съдебен съвет по повод отстраняването ѝ. Неин събеседник е колежката ѝ Румяна Ченалова, която беше определена преди няколко месеца от бившия френски посланик у нас като една от "гнилите ябълки" в съдебната система. 

Това е третият запис от разговора между двете съдийки. В първите два стана ясно, че шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е опитвал да "опази" Янева от по-тежки последици срещу нея.  

''Владимира Янева: Четвътрък, Бойко на Министерски съвет вика Христо Иванов и му казва: "Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та и виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС. Това става в сряда на заседание на Министерски съвет. В сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска.

Румяна Ченалова: Това Бойко?

Владимира Янева: Бойко. После ще ти кажа кое от кой знам. Първо ти ги казвам фактологически едно след друго как следват. Значи в сряда на Министерски съвет...

Румяна Ченалова (вероятно към кучето си): Слез долу веднага!

Владимира Янева: Преди това Бойко Рашков е бил при него и му е занесъл доклада и той го е гледал значи в сряда на Министерски съвет казва това на министъра: "Виж ги там тия съдийски разрешения и постави въпроса на Съвета". Вечерта в сряда се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска. В четвъртък министърът на правосъдието поставя въпроса, като пристига и Бойко Рашков, като министърът на правосъдието казва, че го е поканил пред ВСС. Обаче се изпуска и казва: "Ние вчера като се видяхме с него.." Тоест, Бойко Рашков и министърът на правосъдието са се видяли в сряда. Така.

В четвъртък Съветът слуша и казва: "Тоя доклад не е разсекретен. Ние нямаме допуск до класифицирана информация, не можеме да го прочетеме, а и ние какво становище да вземем по него". Бойко Рашков се вбесява, казва че Съветът не му е обърнал внимание и става и си заминава. Министърът също побеснява, обаче нищо не става. Бойко Борисов тръгва да пътува за Белгия, за Брюксел. Пристига в Брюксел и пред българските журналисти в Брюксел казва...

Ченалова: Това вече го знам

Янева: "..Тази, съдийката Влади Янева... 400 дни и т.н., защото дала разрешение 300 дни. Какви са тия работи, защо така и т.н." Идва пресаташето и ми казва: "От сигурен източник от „Правен свят“ към мен изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, че ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата."

Изслушването на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков във ВСС беше на 12 февруари. Изказването на Борисов за това, че Владимира Янева трябва да получи 400 години затвор е също от 12 февруари. По всяка вероятност записът е направен и преди 7 май 2015.

#Владимира Янева #ВАС #Бойко Борисов #отстраняване #червеи #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"