Граждани скочиха срещу номинацията на убиеца Полфрийман за "Човек на годината"

Граждани скочиха срещу номинацията на убиеца Полфрийман за "Човек на годината"
A A+ A++ A

Граждани протестираха пред централата на Българския хелзинкски комитет заради публикувания списък с номинирани за "Човек на годината", където фигурира и осъденият за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман.

„Подготвили сме една петиция, с която настояваме тази номинация да бъде оттеглена, тъй като е недопустимо един човек, който е осъден с влязла в сила присъда за такова тежко престъпление да бъде номиниран за такава награда", заяви пред "Дарик" Георги Къртев, който е съученик на Андрей от Първа английска гимназия.

Той обясни, че събирането на протестиращите е станало спонтанно и не са успели да се срещнат очи в очи с представители на БХК.

За настояването Полфрийман да бъде изпратен обратно в родната Австралия Къртев заяви, че "това е защитна теза на един престъпник. Напълно нормално е за него да търси свобода".

По-рано днес от Българския хелзинкски комитетразпрпостраниха позицията си по случая:
С наградите „Човек на годината“  всяка година целим да отличим постиженията на хора и организации в правозащитната сфера. Искаме да им дадем гласност и да признаем заслугите им. За тази цел разчитаме на номинации от страна на публиката. Всеки човек има право да номинира хора или организации, които според него заслужават да бъдат отличени. За да бъде приета номинацията, тя трябва да се аргументира чрез посочване на конкретните заслуги на номинирания за предходната година.

Една от номинациите, които получихме тази година, беше на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който понастоящем излежава 20-годишна присъда за убийство в софийския затвор. Номинацията, направена от съгражданката му Каролайн Стейпълс, е аргументирана с участието му в създаването и работата на първата и единствена към момента законно регистрирана организация на затворници в България.

Номинацията на Джок Полфрийман напълно отговаря на критериите и изискванията, които сме поставили предварително, и въз основа на това, няма аргументи, с които да откажем включването му сред номинираните. Номинацията е изцяло базирана на правозащитната му дейност, като активист за правата на затворниците, и приемането й по никакъв начин не е относимо към деянието, за което той е осъден. Тя не омаловажава живота на Андрей Монов или скръбта на роднините и приятелите му. БХК освен това не проверява съдимостта на никой от останалите номинирани за „Човек на годината”.Пред протестиращите председателят на БХК Красимир Кънев обясни,  че той самият не би могъл да изкаже подкрепа за Полфрийман за номинацията му, защото го защитава пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради това, че държавата ни отказва да позволи екстрадицията на Полфрийман в Австралия.

Кънев освен това изтъкна значението на убиеца Полфрийман за защитата на правата на затворниците.

Тази номинация е направена от асоциация от затворници не заради престъпленията на затворниците, които членуват в нея, а заради дейността на тази асоциация в местата за лишаване от свобода.

"Не видяхме причина да откажем тази номинация, защото това означава да откажем на всички други номинации, които постъпват при нас, да изискваме свидетелство за съдимост", подчерта Кънев.

На роднините на убитото момче и на роднините на всички, които са жертва на престъпления Кънев каза, че много съжалява и че дейността на БХК в никакъв случай не може да бъде оправдание за загубата на живота на това момче и по никакъв начин тази номинация не може да се оправдае със загубата на този млад живот. Въпреки това комитетът не може да махне номинацията, защото това е в противоречие с принципите на БХК да не дискриминират хората.

#Андрей Монов #Джок Полфрийман #Красимир Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"