Милен Велчев: Горанов заслужава уважение за смелостта да предложи непопулярни мерки

Милен Велчев: Горанов заслужава уважение за смелостта да предложи непопулярни мерки
A A+ A++ A

"Финансовият министър Владислав Горанов заслужава уважение, че е събрал смелост, за да предложи едни непопулярни мерки, които ще облекчат бюджета в следващите години" - така коментира изострените отношения в сектор "Сигурност" бившият финансов министър Милен Велчев.

„Безкрайно уважавам труда и на полицаите, и на военните. Уважам труда на учители и лекари, но не можем да не констатираме, че едно съсловие е с повече привилегии в социален смисъл спрямо другите”, аргументира се Велчев. С всяка следваща година разходите ще стават все по-трудно поносими, посочи финансистът.

Жалко е, че  гласуването на бюджета и изборите съвпаднаха, но трябва да е ясно: не се отнемат социални привилегии, а се слага някакъв ред за ведомствата в бъдещи години, подчерта бившият министър.

По думите му никога един бюджет не е бил обект на адмирации. Предложеното за следващата година обаче е "добър, стабилен бюджет”, каза Велчев.

България не може да си позволи да харчи толкова пари за сектор "Сигурност" и същевременно да сме свидетели на такива резултати, заяви Велчев. Според него, освен орязването на социалните придобивки на служителите в МВР, трябва да има и организационни промени в сектора.

Запитан за промяната в първоначалния вариант, Велчев коментира: "Всеки управляващ трябва да се съобразява с настроенията в обществото и това отстъпление от плановете на правителството, което е частично, е напълно легитимно и цели да запази социалния мир".

За промените в надзора на БНБ той коментира, че не е бил необходим доклад на Сметната палата, за да се знае, че надзорът на БНБ не е работел добре.

По думите на Милен Велчев банковият надзор е бил съсредоточен под единия подуправител на БНБ и не е бил обект на разглеждане в управителния съвет на БНБ. „Те даже не са имали право да се месят в неговата работа”, посочи бившият министър.

#Милен Велчев #бюджет #Владислав Горанов #сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »