Андрей Монов: БХК е взел пари от семейството на Джок Полфрийман

Андрей Монов: БХК е взел пари от семейството на Джок Полфрийман
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският хелзински комитет е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината., заяви Христо Монов, баща на убития от Полфрийман 20-годишен Андрей Монов, в студиото на Би Ти Ви. 

Монов смята, че решението на БХК да свали номинацията след многобройните негативни обществени реакции е половинчато, тъй като комитетът е оставил в класацията номинацията на Българско затворническо сдружение за реабилитация. Полфрийман е шеф на Управителния съвет на сдружението.

Почерненият баща подчерта, че правозащитната организация е финансово стимулирана и затова „върши неща в ярко противоречие с морала”.

През седмицата граждани протестираха пред централата на Българския хелзинкски комитет заради публикувания списък с номинирани за "Човек на годината", където фигурира и осъденият за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман.

Пред протестиращите председателят на БХК Красимир Кънев обясни,  че той самият не би могъл да изкаже подкрепа за Полфрийман за номинацията му, защото го защитава пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради това, че държавата ни отказва да позволи екстрадицията на Полфрийман в Австралия.

В позиция на БХК се казва: 

Номинацията на Джок Полфрийман напълно отговаря на критериите и изискванията, които сме поставили предварително, и въз основа на това, няма аргументи, с които да откажем включването му сред номинираните. Номинацията е изцяло базирана на правозащитната му дейност, като активист за правата на затворниците, и приемането й по никакъв начин не е относимо към деянието, за което той е осъден. Тя не омаловажава живота на Андрей Монов или скръбта на роднините и приятелите му. БХК освен това не проверява съдимостта на никой от останалите номинирани за „Човек на годината”.

#Джок Полфрийман #Христо Монов #Полфрийман #Андрей Монов #БХК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »