Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на СУ

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на СУ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Общото събрание на най-старото и голямо висше учебно заведение у нас избра доктора на филологическите науки, професор по римска литература в катедра Класическа филология да наследи поста от предшественика си проф. Иван Илчев.

Проф. Герджиков събра 190 гласа, с които оглави СУ.

Кандидатите за ректор на Алма Матер бяха двама - спечелилият Герджиков и проф. Тони Спасов. Проф. Спасов събра 160 гласа.

Герджиков бе издигнат от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии, Спасов от Факултетния съвет на Факултета по химия и фармация. Преди това Общото събрание избра контролен и академичен съвет, както и университетски обществен застъпник на висшето училище. 

Анастас Герджиков е професор по римска литература, доктор на филологическите науки (антична и средновековна литература).

Завършил е Хумболтовия университет, Берлин, специализирал е в Австрия (1994) и Германия (1997). Заемал е длъжностите заместник министър на образованието и науката (2001-2003), управител на Фонд „Научни изследвания" (2008-2009), заместник ректор на СУ „Св. Климент Охридски" (2010-2011).

Научните му интереси са в областта на античната и средновековна литература, философия и политическа мисъл. Автор е на статии в български и чужди списания и сборници, на четири монографии, както и на първия български превод на Аристотеловата „Политика".

 

#Проф. Анастас Герджиков #СУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници