Пътуваме без виза в 132 държави по света

Пътуваме без виза в 132 държави по света
A A+ A++ A

България е на предна позиция в подреждане на държавите, които дават свобода на придвижване за своите граждани по света. Оказва се, че българският паспорт е доста силен документ - българите могат да пътуват без виза в 132 държави по света.

По този показател ние се нареждаме в група заедно с Литва, а единственият балкански съсед, който ни изпреварва е Гърция, съобщава БГНЕС.

В първата група попадат британци и американци, които могат да се предвижват свободно в 147 държави по света. Във втора група са германците, южнокорейците и французите. Те пътуват без виза в 145 страни. В трета група – Италия и Швеция - броят на държавите, които могат да посещават без виза са 144.

Четвърта група, където са страни като Финландия, Дания, Япония, и която фактически оформя първата десетка, броят е с една по-малко 143. Нашите съседи са доста след нас. Румънците, с които се сравняваме непрекъснато през последните 10 години, могат да пътуват без виза в 128 страни, което ги поставя в 17 група.

България изпреварва по този показател и почти всички държави от групата БРИКС, включваща най-бързо развиващите се икономики в света или поне доскоро бяха такива. Най-близко до нас са бразилците. Те могат да пътуват без виза в 128 държави и попадат в групата на нашите северни съседи – 17-та. Русия и Китай, две традиционно по-затворени държави с доста ограничения при пътуванията както на своите граждани, така и на чужденците, които ги посещават, са съответно в 35 и 45 групи.

Руснаците и китайците могат да пътуват без виза съответно в 98 и 74 държави.

 

#визи #паспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"