Теменужка Петкова: Водят се преговори с 9 банки за финансиране на БЕХ

Теменужка Петкова: Водят се преговори с 9 банки за финансиране на БЕХ
Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Девет банки са потвърдили участие в преговори за пряко договаряне, които да осигурят ресурса, който БЕХ търси, за да се разплати с двете американски централи. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на форум за реформите в енергетиката, предаде БГНЕС.

До тази втора процедура се стига, след като първоначално е била поискана държавна гаранция, нещо, което няма как да бъде осигурено. Това е наложило и процедурата да бъде прекратена, тъй като офертите не са отговаряли на критериите на възложителя.

За процедурата на пряко договаряне с банките, които са сред топ 25 на банките по света, БЕХ е отправил питане и до този момент са потвърдени девет заявления за пряко договаряне и в момента се изготвя график, по който ще вървят преговорите с всяка от тези банки.

Ако преговорите бъдат успешни, ще се отпуши и в системата ще влезе един свеж ресурс. От тези близо 950 млн. лв., 325 млн. лв. ще отидат в българските мини, тъй като двете централи дължат на мините общо 325 млн. лв. и това е жизнено важно за нас, заяви Петкова. В момента се съставя графикът и тези девет банки са потвърдили и са подписали т.нар. споразумение за конфиденциалност относно водените преговори и от тях се очаква вече оферта и конкретни преговори, които ще бъдат с всяка една от тези банки. За това дали се говори отново за държавна гаранция, Петкова посочи, че тази тема с тях вече е уточнена и не се очаква да предявят такива претенции, но относно лихвите, всичко е въпрос на преговори.

Сумата остава до 650 млн. евро. Във връзка с мините, Петкова подчерта, че забавянето на техните плащания се отразява зле на всички. Мините без този ресурс не могат да извършват инвестиционни разходи и това пречи на целия процес. От друга страна те имат задължения към доставчици и бюджета, които не могат да погасяват редовно и това създава тази междуфирмена задлъжнялост в системата. Мините на този етап имат оптимален вариант с финансов ресурс, за да могат да функционират нормално, но ако преговорите приключат успешно, ще бъде най-добре, според министъра.

Петкова посочи също, че Световната банка горещо препоръчва целият процес по пълна либерализация на пазара да се случи плавно и да има един преходен период, в който да стане плавен преходът за битовите потребители към регулирания пазар. Това, според нея, цели да не се доведе до сътресение на битовите потребители и освен това трябва да се намеси Министерство на труда и социалната политика с модел, който да защити енергийно бедните. Процесът ще върви плавно, за да бъдат предпазени потребителите, увери тя. За това дали ще има краен срок, в който всички битови потребители ще трябва да излязат на свободния пазар, Петкова поясни, че такъв срок няма и това трябва да стане плавно. Докладът на Световната банка вече е получен и от днес се водят разговори с експертите от банката за модела, който да бъде избран за либерализиране. Във връзка с АЕЦ “Белене” има много и различни варианти за действие, но докато има арбитраж, най-добре е да не се коментира нищо. В момента се чака решението на арбитража и до средата на 2016 г. то трябва да излезе. 

#Теменужка Петкова #БЕХ #НЕК #либерализация #американски централи #мини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »