Никола Филчев за съдебната реформа: И без кокошки ще съмне

Никола Филчев за съдебната реформа: И без кокошки ще съмне
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поставя се въпросът, каква дейност ще извършва ВСС след промяната и защо остава положението, че той избира председателите на ВКС и ВАС, и главния прокурор,'' каза в интервю за БГНЕС бившият главен прокурор Никола Филчев.

''Според логиката на предложения законопроект би следвало съдийската колегия да избира председателите на съдилищата, а прокурорската колегия – Главния прокурор. Защото иначе прокурори ще избират председателите на върховните съдилища, а съдии ще избират Главния прокурор. Нали промяната целеше да премахне точно тази взаимна зависимост на съдии и прокурори. Освен това изборите за посочените висши длъжности се провеждат на седем години. Вероятно авторите на законопроекта запазват това положение, за да съхранят някаква функция на ВСС и така да скрият факта, че на практика той се ликвидира.

Поддръжниците на тази промяна, т. нар. „реформатори”, обясняват, че по-малките колегии (прокурорска и съдийска) щели да бъдат по-независими отколкото многобройния ВСС при вземане на кадровите решения. В действителност ще стане точно обратното. Вътре в колегията съдиите и прокурорите ще зависят много повече от съответния административен ръководител – било председател на Върховен съд или Главен прокурор.

А отвън възможностите за въздействие върху два пъти по-малобройния състав ще се увеличат два пъти. По-малко хора могат по-лесно да бъдат манипулирани и „мотивирани” да вземат „правилното” решение. Освен това ВСС, според сега действащата Конституция, е една общност на висши съдии, прокурори, следователи, учени, адвокати и други „юристи с високи професионални и нравствени качества”.

Това позволява да се неутрализират и балансират различните интереси, и да се намали външното влияние върху ВСС. Следователно мъглявото обяснение на „реформаторите” на промяната противоречи на нормалната логика. Казано по-просто то е една лъжа. Истинският мотив е съвсем друг. - Да се прекрати мандата на ВСС и да се изберат нови членове в новите две кадрови колегии, които са отявлени костовисти. Те на свой ред ще почнат да се размножават, ще назначат нови председатели на районни, окръжни и апелативни съдилища, също и нови районни, окръжни и апелативни прокурори - всичките верни съпартийци. И така ще се стигне до председателите на Върховните съдилища и заветната цел – да бъде съборен Главния прокурор Цацаров.

За да проведат тази кампания десебарите ще предложат съответна преходна разпоредба в Конституцията. Ако не успеят, ще се опитат да променят Закона за съдебната власт с „благородния” мотив, че уж извършват съдебна реформа и просто изпълняват Конституцията. Няколко пъти в миналото са правили това упражнение.''

Попитан кого според него е визирал премиерът Бойко Борисов в изказването си :''и без петел ще съмне'', Филчев отговаря така:

''Много ясно кого визира. – Организираната група на „мъжкарите”-реформатори, предвождани от Р. Кънев. Но предвид на тяхната различност, аз бих казал: „И без кокошки ще съмне”.


#Никола Филчев #кокошки #ВКС #колегии #съдии #Радан Кънев #Бойко Борисов #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"