Протестът на майките срещу ниските детски надбавки

Протестът на майките срещу ниските детски надбавки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Национален протест обедини майките на България. В един глас те пожелаха адекватна държавна политика, насочена към най-малките и увеличение на парите за майчинство, и детските надбавки, предаде БГНЕС.

Точно в 11.00 часа майки с дечица в София се събраха пред сградата на парламента. Там те застанаха единни пред мнението, че има нужда от цялостна политика и дългосрочно решаване на проблемите за децата.

Майки в цялата страна поискаха обвързване на майчинството с минималната работна заплата, тъй като през 2016 г. минималната заплата се увеличава на 420 лв., но майчинството остава на 340 лв. Така майките неминуемо остават под прага на бедност.

Друго им искане е увеличаване на детските надбавки, които да бъдат получавани от всички деца и да бъдат в размер поне на 15 и 16% от минималната работна заплата, което прави между 58 и 60 лв., както и децата да имат достъп до детските заведения.

В София се чуха различни мнения на родителите. Някои от най-гръмките бяха, че не е нормално за една държава приоритет да са пътищата, а не децата й, както и това, че многото места в градините са въздух под налягане и нямат нищо общо с реалността и след като депутатите увеличиха заплатите си, както и минималната заплата, не е ли редно да се вдигнат и майчинските.

В столицата беше представена и обезпокояваща статистика, която сочи, че с всяка изминала година у нас се раждат 5000 деца по-малко, а още 5000 деца по-малко годишно сядат на училищните скамейки, защото родителите им са избрали даж живеят извън страната.

''С 10 000 по-малко, накрая кой ще остане да живее в тази България, кой ще остане да внася данъци в тази България, за да може да си купуват джипове и да си увеличават заплатите?,'' питаха протестиращите.

 



#майки #протест #деца #майчинство #надбавки #увеличаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »