Посрещат Захариева със 7 искания за "дълбока реформа"

Посрещат Захариева със 7 искания за "дълбока реформа"
A A+ A++ A

Инициаторите на гражданскитее протести от последните дни посрещат избраната от парламента за правосъден министър Екатерина Захариева със списък от 7 неотложни задачи. Целта им е постигането на "дълбока съдебна реформа", сочат в отворено писмо от инициативата „Правосъдие за всеки”.

Незабавно внасяне и защита в Министерския съвет и Народното събрание на проекта за изменение и допълнение на  Закона за съдебната власт, изготвен предшественика й на поста Христо Иванов е първото искане. От „Правосъдие за всеки” припомнят, че документът е преминал близо едногодишни обществени обсъждания с магистратските общности и гражданските организации.

Едва след можете да отправите поглед към процесуалните закони, които са безспорно важни, но не и решаващи за възстановяване върховенството на закона и чувството за справедливост в обществото, сочат правозащитниците и уверяват:

"Ако имате визия и смелост да тръгнете в тази посока, ще получите подкрепата ни, както и тази на хиляди български граждани, копнеещи за върховенство на закона, независим съд, ефективна прокуратура и работещи институции".

И обратно: "Ако не, ще бъдете просто удобният министър, обслужил подмяната на реформата в полза на плутократичното статукво".

"През последните месеци сме свидетели на безпрецедентна война на статуквото и олигархията срещу реалната съдебна реформа в страната. Поради тази война един достоен министър подаде оставка, а председателят на Върховния касационен съд направи историческо объщение към съдийската общност, към законодателния орган и към нацията. За първи път в историята ни общността на съдиите бе принудена да излезе пред Съдебната палата и да покаже, че нещата не могат да продължават така", пише още в писмото.

Според авторите реформата бе подменена с политическа сделка и двойни компромиси и не бе завършена.

Сега на всички е ясно, че за да продължи демократичният път на развитие на страната, е необходима Истинска съдебна реформа, която да доведе до пълна независимост на съда от политическата класа и от прокуратурата като страна в процеса, сочат активистите от гражданската организация.

Необходимо е според тях намаляване на парламентарната квота и правилното й разпределение в двете колегии на Висшия съдебен съвет. Кадровите въпроси в съда трябва да бъдат решавани при мнозинство на съдиите, избрани от съдии. За сравнение, в съдийската колегия на Франция има 12 съдии, избрани от съдии, и 6 представители на други институции /президент, горна и долна камара на парламента/, а в Румъния съдийската колегия се състои от 9 съдии, избрани от съдии и 1 представител, избран от парламента. Такива са международните стандарти и България не ги спазва.

В писмото се настоява още за децентрализация и отчетност на прокуратурата, законодателна и институционална уредба, която да започне незабавно борба с корупцията по високите етажи на властта; създаването на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим от главния прокурор и да се избира и освобождава от Висшия съдебен съвет.

"Задачата Ви като министър на правосъдието – в толкова сложна ситуация и в преломен за реформата момент, е изключително трудна. Вие нямате време и комфорт и поради сринатото доверие на гражданите в съдебната власт и система. Събуденото гражданско общество ще разбере веднага дали сте готова да работите честно и смело за решаване на тежките проблеми в съдебната система", предупреждават от „Правосъдие за всеки”.

#Екатерина Захариева #отворено писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници